OPERACIJA IZVLAČENJA TRAJALA VIŠE OD 30 SATI: Gvozdeni pomorski top i topovske kugle s kraja 18. veka izvučeni iz Crnog mora

Novosti onlajn

04. 01. 2023. u 17:43

GVOZDENI pomorski top, kao i određeni broj topovskih kugli, za koje se procenjuje da datiraju od kraja 18. do početka 19. veka, izvučeni su iz dubina bugarskog Crnog mora, objavio je danas Sofija gloub.

ОПЕРАЦИЈА ИЗВЛАЧЕЊА ТРАЈАЛА ВИШЕ ОД 30 САТИ: Гвоздени поморски топ и топовске кугле с краја 18. века извучени из Црног мора

Privatna arhiva

Nacionalni istorijski muzej u Sofiji saopštio je da je 23. decembra prošle godine top preuzeo tim Centra za podvodnu arheologiju na čelu sa direktorom Najdenom Prahovim.

Kako se navodi, operacija izvlačenja topa trajala je više od 30 sati u teškim uslovima, uz slabu vidljivost, hladnu vodu i složenu tehničku logistiku. 

Iz muzeja podsećaju da je Prahov pronašao top 2021. godine, ali da je tek krajem prošle godine bilo moguće njegovo izvlačenje iz mora zahvaljujući podršci bugarskog ministarstva kulture.

Topovi i topovska zrna bili su deo naoružanja linijskog broda koji je potonuo pod nerazjašnjenim okolnostima severno od rta Kaliakra, saopštio je muzej.

Top i drugi delovi brodskog inventara biće izloženi u lapidarijumu Nacionalnog istorijskog muzeja.

BONUS VIDEO: 

OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)