OTKRIVENA "NOVA" TEŽINA PLANETE ZEMLJE: Naučnici uveli dodatne mere, znate li šta su "rona" i "kveta"

Novosti online

18. 11. 2022. u 18:10

NA 27. Generalnoj konferenciji za tegove i mere danas je izglasano dodavanje novih prefiksa u SI sistem merenja, pri čemu su rona- (ronna-) i kveta- (quetta-) postale najveće jedinice u sistemu. Prema tim merama, naša planeta Zemlja teži šest ronagrama.

ОТКРИВЕНА НОВА ТЕЖИНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Научници увели додатне мере, знате ли шта су рона и квета

Foto: Profimedia/Ilustracija

Generalna konferencija za tegove i mere se sastaje u Versajskoj palati u Francuskoj svake četiri godine, i utvrđuje dodatke Međunarodnom sistemu jedinica (SI), piše Raša Tudej na engleskom.

Kao što kilogram predstavlja 1.000 grama, ronagram predstavlja jedan gram praćen sa 27 nula, dok je kvetagram gram praćen sa 30 nula.

Prefiksi se mogu primeniti na bilo koju od osnovnih jedinica u sistemu SI. Na primer, ronnametar je jednak jednom metru na stepen 27, a kvetavolt je jedan volt električnog potencijala na stepen 30.

Nove prefikse je predložio dr Ričard Braun iz britanske Nacionalne fizičke laboratorije, zbog potreba tehnološke industrije, koja već koristi dosadašnje najviše prefikse u skladištenju podataka (jotabajti i zetabajti).

- U smislu izražavanja podataka u jotabajtima, što je trenutno najviši prefiks, veoma smo blizu granice - rekao je Braun za AFP. On je dodao da bi novi dodaci trebalo da "obezbede sistem u budućnosti", u narednih 20 do 25 godina. Sistem SI će se u tom trenutku suočiti sa novim izazovom, jer kada se oduzmu "R" i "Q", više nema slova u abecedi koja se već ne koriste za druge jedinice.

Nove jedinice olakšavaju opisivanje izuzetno velikih objekata. "Ako razmišljamo o masi, umesto o udaljenosti, Zemlja teži otprilike šest ronagrama", rekao je Braun. "Jupiter je oko dva kvetagrama".

Konferencija je takođe glasala za dva nova prefiksa za opisivanje najmanjih stvari u univerzumu. "Ronto-" opisuje jednu jedinicu na stepen minusa 27, dok "kvekto-" opisuje jednu jedinicu na stepen minusa 30. To znači da je jedan kvektogram jednak 0,000000000 000000000000000000001 grama.

Takva mala merenja su "korisna za kvantnu nauku, fiziku čestica – kada merite zaista, zaista male stvari", objasnio je Braun.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri