NASA OBJAVILA FOTOGRAFIJU NOVE PROTOZVEZDE: Nebesko telo y svemirskom peščanom satu (VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2022. u 01:01

ZVANIČNICI Nase objavili su najnoviji portret teleskopa „Džemsa Veba, koji od početka ovog leta snima slike bliskog i dalekog univerzuma.

НАСА ОБЈАВИЛА ФОТОГРАФИЈУ НОВЕ ПРОТОЗВЕЗДЕ: Небеско тело y свемирском пешчаном сату (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

U pitanju je tamni oblak L1527 i svetlost koja izvire iz protozvezde u njegovom jezgru.

L1527 je udaljen oko 460 svetlosnih godina od Zemlje i proteže se 0,3 svetlosne godine u prečniku. U njegovom centru nalazi se protozvezda, veoma mlada zvezda koja se još formira. Oblak su prethodno snimili svemirski teleskop „Spicer“ i radio-teleskop ALMA, koji su otkrili prepoznatljiv oblik peščanog sata. Ali to nikada nije viđeno sa jasnom rezolucijom koju je „Veb“ uspeo koristeći svoju infracrvenu kameru za blizinu.

Protozvezda skrivena je od pogleda u čvoru tamnog oblaka gasa i prašine koji se rasporedio u obliku peščanog sata. Tamna linija preko sredine je protoplanetarni disk - gust gas i prašina, koji bi u budućnosti mogli da formiraju planetu - otprilike veličine našeg Sunčevog sistema.

L1527 se posmatra sa ivice, što znači da je uski kraj diska materijala koji okružuje protozvezdu okrenut prema „Vebu“. Oblici poput mehurića u gornjem delu slike su zvezdane „podrigivanja“ ili izbacivanja materijala, prema saopštenju Naučnog instituta za svemirski teleskop. Donja desna oblast izgleda plava umesto narandžaste jer između njega i Veba ima manje prašine.

Protozvezda još uvek ne generiše sopstvenu energiju nuklearnom fuzijom vodonika, što je suštinska karakteristika zvezda. Njen sastav - skup vrelih gasova, takođe je nestabilan.

Nova slika „Džejmsa Veba" pruža uvid u to – kako su naše Sunce i solarni sistem izgledali u svojoj ranoj fazi.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave