SAMI SU KRIVI ŠTO SU NESTALI? Drevne Maje se vekovima trovale živom (VIDEO)

Novosti online

28. 09. 2022. u 00:38

TOKSIČNI nivoi zagađenja živom, najčešće povezani sa savremenom industrijom, neočekivano su otkriveni na vekovima starim arheološkim lokalitetima gde je nekada počivala majanska kultura, što bi mogao da bude jedan od razloga koji je uticao na njihov nestanak.

САМИ СУ КРИВИ ШТО СУ НЕСТАЛИ? Древне Маје се вековима тровале живом (ВИДЕО)

Foto: Pixabay

Davno pre dolaska konkistadora, koji su u Novi svet doneli rat i bolesti, majanska kultura zagadila je svoje urbane centre velikim količinama žive. Čak i danas, prisustvo elementa je toliko da istraživači moraju da nose zaštitnu opremu da bi sačuvali svoje zdravlje. Zagađenje ovakvim količinama žive obično se povezuje sa savremenim urbanim centrima i industrijskim područjima, kaže Dankan Kuk, geoarheolog sa Australijskog katoličkog univerziteta i predvodnik studije koja proučava ekološko nasleđe Maja.

Zajedno sa timom istraživača iz SAD i Britanije, Kuk je analizirao baze uzoraka i podatke prikupljene sa 10 lokaliteta koji potiču iz klasičnog majanskog perioda. Poređenja i analize zemljišta pokazali su da je na sedam od 10 lokaliteta utvrđena koncentracija žive jednaka modernim gornjim granicama toksičnog nivoa ili iznad tog nivoa.

- Otkriće žive duboko u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih gradova bilo bi teško objasniti sve dok se ne uzmu u obzir pređašnja arheološka otkrića u regionu koja govore o tome da su Maje koristile živu vekovima unazad - ističe Kuk.

U svom čistom obliku, živa je metal sjajnosive boje koji se topi na niskim temperaturama i pretvara u gustu tečnosti, koja je tokom istorije dobila ime brzo srebro (nemački – quecksilber, engleski – quicksilver). Ipak, tokom čitave istorije, jedinjenja koja sadrže živu imala su široku primenu u industriji i kulturi. Među popularnijim je živa (II) nitrat, supstanca koja je korišćena da ukruti krzno za šešire, a koja je trovala nervne sisteme zanatlija koji su ih izrađivali. Možda najpopularniji oblik žive korišćen tokom istorije je živin sulfid, mineral poznat kao cinober, koji je korišćen kao pigment za dobijanje jarke crvene boje za bojenje odeće i posuđa.

Za narod opsednut krvlju, poput Maja, cinober je predstavljao mnogo više od jarke nijanse crvene.

- Za Maje, objekti su snaga duše, ch'ulel, nalazila se u krvi. Zbog toga, jaki crveni pigment cinobera bio je nezamenjiva i sveta supstanca, uprkos tome što je veoma smrtonosan i toksičan i njegovo prisustvo u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih lokaliteta i dalje traje - navodi geoarheolog Mikolas Daning sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)