UKRAJINCI GUBE TERITORIJU, ALI GRANATIRAJU CIVILE: Moskovski vojni analitičari tvrde da će ceo Donbas zauzeti u drugoj polovini septembra

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

15. 08. 2022. u 07:00

I POSLE stavljanja gradića Peski pod svoju kontrolu - iz ovog mesta je sedam godina ukrajinska vojska granatirala Donjeck - iz glavnog grada Donjecke narodne republike stižu vesti o novom stradanju civila.

УКРАЈИНЦИ ГУБЕ ТЕРИТОРИЈУ, АЛИ ГРАНАТИРАЈУ ЦИВИЛЕ: Московски војни аналитичари тврде да ће цео Донбас заузети у другој половини септембра

Ruski demineri na delu, Foto AP

Tako su juče nastradali majka i dete od nagaznih mina "lepestok", koje Ukrajinci artiljerijom zasipaju po naseljenim mestima pod kontrolom ruskih snaga. Te nagazne mine su neobičnog oblika i zelene su boje, tako da se u ovo vreme ne prepoznaju na travnjacima.

Te mine su zabranjene međunarodnom konvencijom, koju je verifikovala OUN, ali to ne zaustavlja Ukrajince da svakodnevno artiljerijom šire te mine, zbog kojih svaki dan desetine ljudi izgubi nogu ili zadobije neku drugu tešku povredu. Uz to, na njih naleću i automobili.

Foto AP

Da bi se rapidno smanjio broj projektila ukrajinske artiljerije na gradske sredine, pre svega u Donjecku, ruske jedinice moraju sada da zauzmu i grad Avdejevku, koja je relativno blizu prestonice Donjecke narodne republike. Vojni eksperti kažu da će se situacija poboljšati kad se linija fronta od Donjecka udalji na najmanje 25 kilometara. Tada će biti mirnije jer na tom delu fronta Ukrajinci gađaju uglavnom artiljerijom čiji domet ne prelazi 25 kilometara.

U ministarstvu odbrane Rusije ne daju nikakve prognoze, ali vojni eksperti kažu da bi bilo dobro ako bi celi Donbas bio pod njihovom kontrolom do sredine septembra. Ispostavilo se da su oni koji su obećavali da će i Slavjansk i Kramatorsk biti oslobođeni u avgustu potcenili snagu ukrajinskih jedinica koje se nalaze na istočnom frontu.

Inače, u gradiću Peski već godinama, osim ukrajinske vojske, nije bilo stanovnika. On ima strateški značaj na istočnom frontu Ukrajine. Njega su Ukrajinci u minulih osam godina pretvorili u moćno utvrđenje, sa iskopanim dugačkim rovovima i betoniranim bunkerima. Zbog toga ga i nije bilo lako osvojiti, pa je korišćena teška artiljerija, višecevni bacači, kao i "TOS-1A solncepek", od kojih ne mogu da se spasu ni bunkeri. Ti sistemi nisu slučajno dobili naziv Solncepek, oni uništavaju visokom temperaturom i stvaraju visoki pritisak pa mnogi eksperti tvrde da je to najstrašnije oružje posle atomskih bombi.

MESTO U GENERALNOM ODBORU IAEA

RUSIJA je ponovo izabrana da ima predstavnika u generalnom odboru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je ruski stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov. On je izjavio da pokušaji Zapada da se izbaci Rusija iz generalnog odbora nisu više važni. "Ponovni izbor je stupio na snagu. Nećemo se vraćati ovom pitanju u skorije vreme", odgovorio je Uljanov na pitanje o mogućnosti da zapadne zemlje pokušaju da izbace Rusiju iz generalnog odbora IAEA.

Peski su očistili specijalci iz Čečenije i legendarni bataljon Donjecke narodne republike Somali. Koliko je to bilo važno strateško mesto, dokaz je da su Ukrajinci dovozili rezerviste iz Nikolajeva i Dnjepropetrovska. Zarobljeni ukrajinski vojnici u mestu Peski pričaju da su ih mobilisali pre desetak dana.

Sada ruska vojska može da napreduje u severozapadnom pravcu i krene na važan grad Avdejevku.

Saveznici Ukrajine i dalje šalju svoju starudiju kako bi pokazali solidarnost sa Kijevom.

Ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ najavio je da će njegova zemlja predati Ukrajini svoje "migove". Ti avioni su i planirani da budu izvan upotrebe u slovačkoj armiji do kraja ovog meseca. Iako Nađ nije kazao koliko će aviona dati Ukrajini, već se zna da se radi o 11 "migova-29". To su avioni još iz sovjetskog vremena i na njima nije napravljena nikakva modernizacija, pa koriste staro oružje. Naravno da tih 11 aviona dobijenih od Slovačke ne može bitno da utiče na odnos snaga na ukrajinskom nebu.

ŽITNI REKORD

RUSIJU očekuje rekordna žetva žita. Svih žitarica će biti 145 miliona tona, a pšenice će biti 95 miliona tona. Direktor Instituta konjunkture agrarnog tržišta Rusije Dmitrij Riljko tvrdi da će ove godine biti postignut apsolutni rekord.

Da istočnoevropske zemlje i u ratu misle na biznis, dokaz je da će Poljska, Češka i Slovačka povećati proizvodnju oružja koje je namenjeno Ukrajini. Uglavnom se radi o proizvodnji artiljerijskog naoružanja. Poljaci će povećati proizvodnju samohodnih haubica na gusenicama "krab". Varšava je već isporučila Kijevu 18 takvih haubica, a sada bi trebalo da proizvede i pošalje Ukrajincima još 54. Slovačka je već isporučila haubice kalibra 155 milimetara "zuzana", ali će isporučiti i haubice na točkovima "dana", kalibra 152 milimetra.

Prema najnovijoj informaciji koju je objavio Pentagon, udar na vojni aerodrom "Saki" u Novofjodorovki na Krimu 9. avgusta isprovocirale su Oružane snage Ukrajine, koje su gađale skladište municije.

U Moskvi su posle eksplozije na vojnom aerodromu saopštili da je glavni uzrok nepoštovanje protivpožarnih mera. Rečeno je da nikakvih tragova raketnog napada nije bilo. I ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govorio je da njegove oružane snage nisu gađale aerodrom na Krimu, a moskovski vojni eksperti su tvrdili da Kijev nema takvu raketu čiji je domet da dostigne cilj na Krimu.

Što se tiče oštećenih i uništenih ruskih aviona na aerodromu "Saki", sasvim su različite informacije. U prvim saopštenjima je kazano kako avioni nisu uništeni. Zatim su neki mediji objavili da su uništena tri aviona "su-24". Dan kasnije Zelenski je tvrdio kako je uništeno devet ruskih vojnih aviona, dok su britanske obaveštajne službe govorile da je uništeno osam aviona.

Zasad u Moskvi nije bilo nikakve reakcije na tvrdnju oficira iz Pentagona, koji je rekao da je Ukrajina gađala 9. avgusta aerodrom na Krimu.

 

Foto AP

Kadirov savetuje Zapad

PREDSEDNIK Čečenije Ramzan Kadirov savetovao je političare na Zapadu da im je mudrije da druguju sa Rusijom i Putinom nego da "ostanu bez zuba".

- Kolektivni zapad nikako da shvati da današnja Rusija nije Gorbačovljev savez republika i nije Jeljcinova teritorija napravljena na puču. Sada je Rusija jaka, moćna država. Ruska Federacija ume da se druži i ona je najbolji drug na svetu. Pouzdani i častan. Ali ako bilo ko pokuša da odgrize deo naše teritorije, ostaće bez zuba - kazao je Kadirov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja