I TO SE DEŠAVA: Greškom bacio hard disk sa 7.500 bitkoina u đubre, sada skupio novac za prekopavanje deponije

Novosti online

02. 08. 2022. u 23:54

DžEJMS Hovels, Velšanin koji tvrdi da je 2013. godine slučajno bacio hard disk sa bitkoinom vrednim oko 150 miliona funti (184 miliona dolara), navodno je obezbedio sredstva za iskopavanje deponije u Njuportu kako bi pronašao izgubljeni disk.

И ТО СЕ ДЕШАВА: Грешком бацио хард диск са 7.500 биткоина у ђубре, сада скупио новац за прекопавање депоније

Foto: Piksabej

Džejms Hovels je rekao da je finansiranje obezbeđeno.

- Doveli smo stručnjaka za veštačku inteligenciju. Njihova tehnologija se lako može ponovo obučiti da traži hard disk - rekao je Hovels za Bi-Bi-Si.

Hovels, IT stručnjak tvrdi da je počeo da rudari bitkoin 2009. godine kada su prvi put stvoreni, a kupio ih je na hiljade kada je bitkoin procenjen na oko 130 dolara. Bitkoin koji se nalazi na tom hard disku sada bi mogao da vredi skoro 150 miliona funti, kaže Hovels.

- Sredinom 2013. tokom čišćenja, hard disk – tada vredan nekoliko stotina hiljada funti - greškom je izbačen i stavljen u kantu za smeće na mojoj lokalnoj deponiji, nakon čega je zakopan na licu mesta - rekao je Hovels za Telegraf 2017. godine.

Hovels je uputio nekoliko molbi Gradskom veću Njuporta, uključujući ponudu da podeli novac, ako mu to pomogne u potrazi za pogonom u određenoj oblasti. Međutim, lokalne vlasti su odbile da mu dozvole da potraži hard disk, navodeći brige za životnu sredinu. Osim toga, naveli su da će projekat koštati milione i da nema garancije da će se disk moći da se „oporavi“ ili da će čak raditi.

- Veće je u više navrata govorilo gospodinu Hovelsu da iskopavanje nije moguće i da bi samo iskopavanje imalo ogroman uticaj na životnu sredinu na okolno područje - rekao je portparol gradskog veća Njuporta prošle godine.

Hovels je sada rekao da će dati desetinu prihoda od oporavka hard diska kako bi grad pretvorio u centar za kriptovalute. Veruje i da sada ima finansijska sredstva za efikasan i ekološki koristan način iskopavanja lokacije. Navodno je sastavio tim od osam stručnjaka specijalizovanih za oblasti kao što su upravljanje otpadom, izvlačenje podataka, sortiranje pomoću veštačke inteligencije i iskopavanje deponija. Zatražio je i savet stručnjaka koji je radio za kompaniju koja je povratila podatke iz crne kutije srušenog spejs šatla Kolumbija, preneo je Insajder.

Ne postoji garancija da je hard disk sa bitkoinom još na deponiji, a podaci na disku možda neće biti u stanju koje može da se oporavi.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

E MOJ DOBRI Nigorova tužna objava posvećena pokojnom Nebu