REGISTROVALI SU IH POD BROJEM 1.787 : Za poljski institut mačke su invazivna vanzemaljska vrsta

Tanjug

26. 07. 2022. u 23:41

UGLEDNI poljski naučni institut klasifikovao je danas domaće mačke kao "invazivne vanzemaljske vrste", navodeći kao ključni argument štetu koju nanose pticama i drugim divljim životinjama.

РЕГИСТРОВАЛИ СУ ИХ ПОД БРОЈЕМ 1.787 : За пољски институт мачке су инвазивна ванземаљска врста

Foto: Piksabej

Neki ljubitelji mačaka su emotivno reagovali na pomenutu odluku ovog meseca, a naročito na njenog ključnog kreatora - naučnika Vojčeka Solarca, prenosi AP. Ovaj biolog u poljskoj akademiji nauka nije bio spreman na takvo neodobravanje javnosti kada je uneo "Felis catus", što je naučni naziv za običnu kućnu mačku, u nacionalnu bazu podataka koju vodi Institut za zaštitu prirode akademije.

- Baza podataka je već imala 1.786 drugih vrsta navedenih bez prigovora - rekao je Solarc i dodao da je uzbuna oko invazivne vanzemaljske vrste broj 1.787 možda rezultat nekih medijskih izveštaja koji su stvorili "lažni utisak da njegov institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka.

Solarc je rekao da je sve usaglašeniji naučni konsenzus da domaće mačke imaju štetan uticaj na biodiverzitet s obzirom na broj ptica i sisara koje love i ubijaju.

- Kriterijume za uvrštavanje među vanzemaljske invazivne vrste mačka ispunjava 100 odsto - naveo je on.

Dorota Suminska, autorka knjige pod nazivom "Srećna mačka", ukazala je na druge uzroke smanjenja biodiverziteta, apostrofirajući zagađenu životnu sredinu i fasade gradskih zgrada koje mogu da ubijaju ptice u letu.

- Da li je i čovek na listi neinvazivnih stranih vrsta - rekla je Suminska, navodeći da je mačkama nepravedno pripisana prevelika krivica.

Solarc je to negirao tvrdeći da mačke ubiju oko 140 miliona ptica u Poljskoj svake godine.

Ranije ovog meseca, institut poljske akademije pokušao je da razjasni svoj stav, naglasivši da se "protivi bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama" i tvrdeći da je pomenuta klasifikacija ipak u skladu sa smernicama Evropske unije.

Institut je naveo da sve što preporučuje vlasnicima mačaka jeste da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica.

- Imam psa, ali nemam ništa protiv mačaka - rekao je Solarc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek