OŠTETILA IH SOLARNA OLUJA: Oko 40 Maskovih satelita završilo u Zemljinoj atmosferi (VIDEO)

Tanjug

09. 02. 2022. u 22:00

FLOTA mikrosatelita “Starlink”, u vlasništvu “Spejs eksa”, spušta se iz orbite u atmosferu nakon što je pogođena solarnom olujom, saopštila je američka kompanija.

ОШТЕТИЛА ИХ СОЛАРНА ОЛУЈА:  Око 40 Маскових сателита завршило у Земљиној атмосфери  (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Oko 40 od 49 malih satelita lansiranih prošle nedelje ili je već ponovo ušlo u atmosferu i izgorelo, ili su na korak da to učine, saopštio je "Spejs eks" u izveštaju u utorak uveče, prenosi AP.

Kompanija, čiji je vlasnik Ilon Mask navela je da su sateliti lansirani u četvrtak bili značajno pogođeni u petak geomagnetnom olujom, a da preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu, i da će do 40 satelita ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu.

Prema navodima "Spejs eksa", nema opasnosti od ovih satelita koji padaju, ni u orbiti, ni na zemlji, a svaki satelit teži manje od 260 kilograma.

Ta kompanija je saopštila da namerno pušta "Starlink" satelite u nisku orbitu tako da mogu brzo ponovo da uđu u atmosferu u slučaju kvara, odmah nakon lansiranja i da tako ne predstavljaju opasnost za druge letelice.

"Spejs eks" i dalje ima blizu 2.000 "Starlink" satelita koji kruže oko Zemlje i pružaju Internet usluge udaljenim delovima sveta, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024