OVO JE JEDAN OD NAJMORBIDNIJIH OBIČAJA U SRBIJI! Reč je o nečemu što se radi 40 dana posle smrti

Novosti onlajn

12. 11. 2021. u 13:44

SERIJA "Crna svadba", čija je glavna radnja smeštana na istoku Srbije, ponovo je u centar pažnje vratila pojam vlaške magije.

ОВО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈМОРБИДНИЈИХ ОБИЧАЈА У СРБИЈИ! Реч је о нечему што се ради 40 дана после смрти

SAVET "JKP Pogrebno" savetuje da se na groblje dolazi gradskim prevozom, Foto N. Skenderija

Obavijena velom misterije, vlaška magija po pravilu je nešto što od čega oni koji i poveruju da postoji zaziru.

Prema rečima antropologa Jasne Jojić, vlaška magija je opasnija za one koji ne veruju u nju, nego za one koji se od nje čuvaju. Govoreći o fenomenu crne svadbe, ona je istakla da je to običaj koji je posvećen kultu mrtvih.

- Crna svadba nema nikakve veze sa vračanjem ili bilo kakvim vlaškim magijama, to su njihovi običaji posvećeni kultu mrtvih. To ima veze sa onim najtužnijim osećanjima prema svojim najbližima koji se nisu udali i oženili, da bi mogli da imaju mir na onom svetu. Porodica ih venčava da bi mogli na onom svetu da nađu mir - kaže Jasna Jojić.

Otkopavanje i presvlačenje mrtvih

Ona navodi da je nekada postojao i običaj otkopavanja mrtvih, ali da se on sada skoro i ne radi.

- Otkopavanje mrtvih je običaj koji se jako retko radi. Otkopavanje i presvlačenje mrtvih posle 40 dana radilo se nekada kada su se članovi porodice sahranjivali u sopstvenom dvorištu. Kada prođe taj period i rascep između ovog ili onog sveta imali su taj običaj. Ali poslednjih 50-60 godina svi mrtvi se sahranjuju na groblju i nema potrebe za tim. Ukoliko neko baš ne izrazi želji da otkopa svoje najbliže, pa crkva da dozvolu za to - objasnila je ona.

Sa druge strane, Aleksandar Milojkov, teolog, istakao je da crkva poštuje slobodu da svako veruje u šta hoće, ali naglašava da nijedan vid magije i vračanja ne odobrava.

Crkva se protivi

- Crkva posmatra ovo sa dva aspekta, jedan aspekt je da ma kakva ona bila, to je stvar ljudske slobode. Crkva kaže da je svako slobodan da ne veruje ili da veruje onako kako misli. Čovekovu slobodu ne treba dirati sve dok on svojom slobodom ne ugrožava nekog drugog. Crkva nije monopolista niti nad ljudskom slobodom, niti nad verom. Sa druge strane, ono što crkva govori pravoslavnim hrišćanima jeste da magija i hrišćanstvo nikako ne idu zajedno. Ono što Hristos kaže, ne možete dva gospodara služiti. Ne možete na dve stolice. Ako ste pravoslavni hrišćani ne možete verovati ni u kakve magije, ni bele, ni crne, ni vlaške magije. Ne bih sada govorio o Vlasima da ne ispadne da stigmatizujemo te ljude, ja govorim uopšteno o magiji sa pozicije pravoslavnog hršćanstva. Pravoslavni hrišćanin koji bi se eventualno bavio bilo kakvim oblikom magije, pa čak i astrologije, trebalo bi to da ispovedi kao jedan ne bezazlen greh - navodi Aleksandar Milojkov.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili