KATAMARAN ČISTI SAVU I DUNAV: Studenti Mašinskog fakulteta rade protip broda

B.B.

06. 04. 2021. u 12:13

STUDENTI Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, završili su projekat katamarana čija je namena prikupljanje smeća i drugog otpada u Savi i Dunavu.

КАТАМАРАН ЧИСТИ САВУ И ДУНАВ: Студенти Машинског факултета раде протип брода

mašinski fakultet

U toku je izrada prototipa broda. Osnova plovila je trup broda "Sava 1", koji se već uspešno pokazao na takmičenju u Sen Tropeu. Od 32 tima, brod naše ekipe "Confluence Belgrade", je zauzeo četvrto mesto u lakoj kategoriji i šesto u izdržljivosti.

Okupljeni u projektu "Sava eko", budući inženjeri brodgordanje su konstruisali katamaran na solarni pogon, čija je namena prikupljanje smeća i drugog otpada na vodenim površinama i priobalju.

- Znamo u kakvom su stanju naše reke, pa smo rešili da ponudimo rešenje - objašnjava Petar Karadžić, član tima. - Između dva broda treba da bude korpa koja će skupljati otpad sa reka i drugih vodenih površina. Brod ima elektromotor, upravlja se daljinski. Kamere su na krmi, a preko video-linka sa obale, pratimo šta se dešava. Elektromotor će se napajati iz solarne energije, koristeći solarne panele.

Studenti su završili trup broda, a sledi faza izrade ukrućenja i povezivanje. Plan je da se plovilo završi do leta i porine na Savi, a krajnji cilj je komercijalizacija projekta. Protip će biti dimenzija 2,54 puta 1,48 metara. Brod će imati i bateriju koja će služiti kao skladište i rezerva energije kada nema Sunca.

Projekat "Sava Eko" je dobra prilika za buduće brodograđevne inženjere da steknu iskustvo u projektovanju i izradi brodova s pogonom na solarni pogon, ali je to i finansijski veoma zahtevan zadatak. Projektovanje ovakvog broda zahteva i šire znanje iz elektronike, koja se ne obrađuje na osnovnim, niti na master studijama na Mašinskom fakultetu, u tim su uključene i kolege iz tima "Lab24" sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U budućnosti tim planira izradu velikog plovila dimenzija 6 puta 2,5 metara, koji bi bio direktno upravljan od strane pilota. Takav poduhvat svakako donosi veće projektantske izazove, kao i finansijske, ali ovi mladi inženjeri su spremni da zajedno sa svojim profesorima ostvare i taj cilj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost