KOJE SU SREDNJE ŠKOLE BILE NAJTRAŽENIJE, A GDE JE OSTALO SLOBODNIH MESTA: Analiza proteklog upisnog roka za male maturante

B.B.

04. 07. 2024. u 06:45

PROTEKLI upisni rok pokazao je da su, među malim maturantima, najpopularnije bile medicinske škole, saopštio je Forum srednjih stručnih škola Beograda.

КОЈЕ СУ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ БИЛЕ НАЈТРАЖЕНИЈЕ,  А ГДЕ ЈЕ ОСТАЛО СЛОБОДНИХ МЕСТА: Анализа протеклог уписног рока за мале матуранте

Foto Z. Jovanović

Tako je u Novom Pazaru za upis na smer medicinski tehničar bilo nephodno minimum 91,60, za zubnog tehničara 88,60, dok je za farmaceutskog tehničara 87,90 bodova. U Vranju je donja granica za medicinsku sestru - tehničara bila 91,66, u Leskovcu 89,35, u Karagujevcu 88,48 bodova, u Ćupriji 85,18, u Sremskoj Mitrovici 85,01

U Kragujevcu za upis u Medicinsku školu na smer medicinska sestra tehničar bilo je neophodno minimum 88,48 bodova.

- Ovo nam pokazuje da su odlični đaci, čak i vukovci, upisivali medicinske škole - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Većina njih će posle završene srednje škole otići u inostranstvo, gde su primanja za ove profile značajno veća nego kod nas. Zbog toga, apelujemo da se povećaju zarade zdravstvenim radnicima kako nam najbolja omladina ne bi otišla iz zemlje.

Prema rečima Antića, među popularnim srednjim stručnim školama je i Vazduhoplovna akademija gde se za jedno mesto prijavilo i po četiri učenika. Donja granica za upis na smer aviotehničar bila 89,26 poena. On navodi da je razlog popularnosti dobra organizacija rada same škole, ali i dominantna praktična nastava i garantovano zaposlenje u zemlji, ali i inostranstvu.

- Ugostiteljstvo i turizam su jako popularni kod đaka koji su završili osnovnu školu. Razlog je dobra praktična nastava, ali i razvoj turizma u našoj zemlji i sve veća potreba za ovim profilom - kaže Antić. - Za smer kulinarski tehničar bilo je neophodno oko 75 bodova, kao i za hotelijersko-restoraterskog tehničara, dok je minimalni broj bodova za kuvara bio  70,02.  Razvojem turizma i hotelijerstava samo u Beogradu u bliskoj budućnosti biti potrebno preko 100.000 radnika ovog profila.

Antić ističe da je IT smer je doživeo pad kada je u pitanju minimalan broj poena za upis, a  primećeno i manje interesovanje za elektrotehičke škole. U ETŠ "Nikola Tesla" za smer tehničar informacionih tehnologija bilo je neophodno minimum 92,75 bodova.

- Najtraženija gimnazija je Jova Jovanović Zmaj u Novom Sadu gde je za prirodno - matematički smer bilo neophodno najmanje 97,20 poena - kaže Antić. - I ostale gimnazije
Zabrinjavajući podatak je da gimnazije u manjim sredinama poput Jagodine, Paraćina, Bora, Zaječara, Knjaževca, Velike Plane, Čačka i drugih mesta su ostale poluprazne ili je ostalo još mesta koja mogu biti popunjena u drugim upisnim rokovima.

Prema njegovim rečima, Srbija oskudeva sa dobrim majstorima, a pojedine srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta iako su u pitanju zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena.

- Na primer, zavarivači mogu da imaju primanja kao radnici u IT sektoru, ali interesovanje za ovaj profil je i dalje jako malo - ističe predsednik Foruma. -Srbija oskudeva i u zidarima, a građevinske škole su nam prazne iako se u zemlji gradi više nego ikada. Zato smo prinuđeni da radnu snagu u građevinarstvu uvozimo iz Kine, Turske i drugih zemalja. Poljoprivredne škole bi trebalo da budu među najtraženijim u našoj zemlji. Zato apelujemo na nadležne da urade sve što je u njihovoj moći kako bi ovi profili bili promovisani. Takođe predlažemo da se uradi bela knjiga za poljoprivredne škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive