ANDREJ ODUVAO NAJBOLJE NA SVETU: Pet zlatnih medalja za đaka Matematičke gimnazije u Singapuru

Lj. Begenišić

08. 06. 2024. u 10:00

Andrej Drobnjaković učenik drugog razreda Matematičke gimnazije osvojio je pet zlatnih medalja na međunarodnoj Stemko Olimpijadi koja je održana od 2. do 6. juna u Singapuru.

АНДРЕЈ ОДУВАО НАЈБОЉЕ НА СВЕТУ: Пет златних медаља за ђака Математичке гимназије у Сингапуру

privatna arhiva

Ovaj neverovatan uspeh Andrej je postigao jer je pojedinačno bio najbolji na svetu iz četiri predmeta - matematike, fizike, hemije i biologije. Petu zlatnu medalju osvojio je, jer je uzeo učešće i u timskom inženjerskom izazovu gde je zajedno sa učenicima iz Uzbekistana, Vijetnama i Kazahstana odneo pobedu te Srbiji doneo još jednu zlatnu medalju. Na osnovu svega postignutog, Andrej je proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja.

A kako je taj neverovatni poduhvat izgledao, priča nam Andrej koji je u vreme dok je sa nama razgovarao još bio u Singapuru, gde je bio u večernjoj šetnji.

- Bilo je jako teško, ali bila mi je izazovna prilika da se odmerim sa najboljima iz celog sveta u prirodnim naukama - kaže nam ovaj uspešni učenik. - Na takmičenju je najzahtevnije to što je potrebno uraditi veliki broj zadataka za tri sata što je kratko vreme jer su zadaci teški. Zadaci iz svih predmeta pojedinčano rade se po tri sata, a ja sam sebi postavio izazov da za tri sata uradim sve zadatke iz sva četiri predmeta - matematike, fizike, hemije i biologije.

I, naravno, uspeo je, a uprvo zbog tog izazova njegova pobeda je još veća i značajnija.

Pomaže drugarima

Mirjana Katić ističe da se Stemko takmičenje u Singapuru opdržava po prvi put, da su ga osnovali bivši olimpici iz Azije koji su prepznali Matematičku gimnaztiju kao instituiciju sa kojom žele da sađuju.

- Nakon što se Andrej plasirao, učinili smo sve da on tamo i ode - naglašava direktorka uz napomenu da je Andrej sjajan momak koji svima voli da pomogne i koji na najbolji mogu ćči način predstavlja Matematičku gimnaziju.

Osim što se takmičio, on je uspeo i da se druži sa decom iz celog sveta, bio je smešten sa drugarom iz Uzbekistana sa kojim je napravio tim za inženjerski izazov u kome su bili još i đaci iz Vijetnama i Kazahstana, pa su osvojili zlatnu medalju koja je za Andreja bila peta.

Ipak, od svih prirodnih nauka u kojima je uspešan, najviše voli fiziku, pa iako je tek drugi razred Matematičke gimnazije, već razmišlja šta će da upiše. Želja mu je, kaže nam, da studira Univerzitet Ivy League u Americi gde može da se usavršava.

On ngalašava da je imao priliku da obiđe i znamenitosti Singapura koji je ceo kao jedna bašta, pun zelenila i veoma čist.

- Obišli smo i njihov univerzitet i dobili ponudu da tamo studiramo - ističe ovaj učenik.

U Matematičkoj gimnaziji koju Andrej pohađa presrećni su zbig njegovog uspeha, a direktorka Mirjana Katić ne krije oduševljenje i ne štedi pohvale:

- On je izuzetan i za naš eveoma visoke kriteruijume, najbolji je među najboljima i najbolji amabasador naše zemlje.

Ona ističe da o veličini njegovog talenta govori to što se na takmičenje u Sungapuru plasirao tako što je u kavlifikacijama iz hemije bio najbolji među 15.000 dece na svetu.

Direktoka naglašava da se Andrej plasirao i za Olimpijadu iz fizike koja se održava u Iranu u julu, a to je poseban uspeh jer je on učenik drugog razreda a na Olipijadu idu đaci završnih razreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone