PREDSTAVLJENA SIVA KNJIGA INOVACIJA: Umreženi naučni i inovacioni centri

Lj. Begenišić

22. 12. 2023. u 15:21

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, prisustvovala je svečanoj konferenciji povodom završetka „StarTech” programa „Otvoreni horizont za inovacije”na kojoj je predstavljeno drugo izdanje NALED-ove Sive knjige inovacija.

ПРЕДСТАВЉЕНА СИВА КЊИГА ИНОВАЦИЈА: Умрежени научни и иновациони центри

Foto: Ministarstvo

Na konferenciji predstavljeni su rezultati rada na preporukama iz prvog izdanja Sive knjige inovacija, gde je je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija označeno kao šampion uspešne saranje. Ministarka dr Begović je istakla da "iza toga stoji veliki rad koji je posledica vizije osmišljene pre više godina od strane premijerke Ane Brnabić, koja Ministarstvu nauke kontinuirano pruža ogromnu podršku".

- Naše Ministarstvo je uspelo u zadatku da umreži sve subjekte nauke i inovacione delatnosti, koji su bili razbijeni poput različitih delova jedne velike slagalice. Regionalni startap centri se nalaze u mestima u kojima nema instituta i fakulteta, njima srednjoškolci, studenti i građani mogu da se obrate i da urade nešto sa svojom idejom. Regionalni centri su vezani za naše naučno-tehnološke parkove, kojih imamo četiri, radimo na njihovom proširenju i gradimo novi industrijsko-tehnološki park u Leskovcu. Posedujemo jednu dobro organizovanu mrežu koju naši građani i privreda mogu da iskoriste na najbolji mogući način - rekla je Jelena Begović prisutnima.

Ona je dodala da su "Pravilnikom o Registru subjekata nacionalnog inovacionog sistema definisani su biznis anđeli i drugi subjekti inovacione delatnosti, dok je Zakonom o inovacionoj delatnosti sve prebačeno na Fond za inovacionu delatnost, koji je izradio Registar u obliku eInovacija, odnosno jednog integrisanog informacionog sistema."

- U Privrednoj komori Srbije 14. decembra imali smo događaj lansiranja Registra, koji je otpočeo svoj rad. U ovaj Regisar se upisuju subjekti koji se bave inovacijama, već definisani startapi i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, kao što su naučno-tehnološki parkovi, lokalni startap inovacioni centri i jako je bitno napomenuti da se ovde nalaze i investitori. U ovoj oblasti načinjen je veliki napredak - dodala je ministarka.

Dr Begović se osvrnula i na to da su osnovani prvi fondovi preduzetničkog kapitala, koji su postali osnova za različite smerove razvoja srpske ekonomije i nauke i naglasila da Ministarstvo trenutno radi na osnivanju specijalizovanih fondova za biotehnologiju.

- Etičke smernice vezane za veštačku inteligenciju definisane su u potpunosti u skladu sa globalnim dešavanjima i odlukama, a napisana je i Strategija, kojom smo pravno i formalno zaokružili ovu oblast, što nas pozicionira u sam vrh svetske nauke. Uskoro krećemo sa izradom nove Startegije, s obzirom da ova trenutna važi do 2025. godine“ - rekla je ona.

Ministarka je istakla da je lansiran i Portal otvorene istraživačke infrastrukture zahvaljujući kom sva naučna oprema u posedu naučnoistraživačkih organizacija i sve usluge koje oni pružaju može da bude ponuđena privatnom sektoru, koji je često bivao izložen dodatnim troškovma usled putovanja u inostranstvo i angažovanja stranih eksperata, a portal će im sada omogućiti da većinu stvari urade ovde, u Republici Srbiji.

- Država nastavlja da ulaže velika sredstva u infrastrukturu kroz Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i HORIZON projekte, za koje mi plaćamo kontribuciju. Sva ta infrastruktura treba da bude iskorišćena na najbolji i najoptimalniji mogući način. Nadam se da ćemo u sledećih godinu dana kroz ovaj Portal imati i prve zvanične saradnje, pomoć nauke industriji, dok u drugoj fazi očekujemo da industrija svoje raspoložive kapacitete takođe pruži nauci - rekla je Jelena Begović.

Dodala je da "Sa NALED-om radimo na budućim principima, koji će uvezati nauku i privredu, kroz stipendirane doktorante."

- Ovaj korak je izuzetno bitan, bilo da se radi o doktorantima koji se rade direktno u industriji ili onima koje finansira industrija, kako bi svoj kadar izdefinisala i pripremila za brojne izazove u poslovanju. Imamo jasnu vizuju, kapacitete u nauci, industriji i privatnom sektoru i mislim da nam je potrebna samo još bolja koordinacija. Rad sa NALED-om nam je pokazao da i neki eksterni činilac može da nam ukaže šta to fali da bismo imali sjajan inovacioni sistem - zaključila je dr Begović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!