VEK I PO POSTOJANJA: Matematički fakultet - Temelj matematičke pismenosti

Lj.B.

22. 12. 2023. u 12:30

Matematički fakultet proslavio je svečanom akademijom 150. godišnjicu postojanja i velikih uspeha u nauci i prosveti.

ВЕК И ПО ПОСТОЈАЊА: Математички факултет - Темељ математичке писмености

univerzitet u beogradu

- Tokom celog postojanja, Matematički fakultet postiže izuzetne rezultate. Naši diplomci rade na svim kontinentima i u Srbiji, u ključnim institucijama, kompanijama i naravno u obrazovanju. Zato mislim da je Matematički fakultet ispunio misiju koju je dobio davne 1873 od srpske države. I tako će nastaviti i dalje. Ali, zbog degradacije profesije nastavnika u našim školama, sve je manje kandidata za te poslove i ako po tom pitanju nešto ne promenimo, situacija će biti još teža. Mi, ipak, iako to nije uvek najsiplativije, najviše insistiramo na kvalitetu, zato značajno i doprinosimo statusu i međunarodnom ugledu Univerziteta - rekao je dekan Matematičkog fakulteta prof. dr Zoran Rakić.

Nastava matematike u Srbiji počela je odmah po osnivanju Liceja, 1838. godine, a 1853. osnovano je Prirodno-tehničko kao jedno od tri odeljenja Liceja. U razdoblju 1863-1873. godine prirodne nauke i matematika izučavaju se u okviru Tehničkog fakulteta Velike škole, potom u okviru Filozofskog fakulteta, sve do 1947. godine kada je osnovan Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu. Status samostalne ustanove u sastavu Univerziteta, Matematički fakultet dobio je 1995. godine.

- Danas kada obeležavamo vek i po fakulteta, sa sigurnošću možemo reći da se ova institucija temelji na krilima onih koji su pionirski bili posvećeni utvrđenju matematičkog znanja i obrazovanja” rekao je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i istakao pre svega obrazovnu izvrsnost, zasnovanu na dinamičkim metodologijama nastave i posvećenosti negovanja matematičkog talenta, čime se inspirišu generacije budućih matematičara i promoviše matematička pismenost. Rektor je podvukao i interdisciplinarnu saradnju, odnosno povezanost matematike sa drugim oblastima, i podsticaj istraživačkim projektima koji se bave složenim globalnim izazaovima i doprinose akademskom razvoju, a u kojima Matematički fakultet aktivno učestvuje. ”Izražavam najdublju zahvalnost za predanost nastavnog i naučnog kolektiva fakulteta, za vaše neumorne napore u oblikovanju budućih generacija matematičara, posebno u ovom trenutku kada je afirmacija nastavničkih zanimanja pitanje od nacionalnog značaja - zaključio je rektor Đokić.

Više od 6.000 diplomiranih matematičara, preko 700 magistara-mastera, brojni specijalizanti i više od 400 doktora nauka koji zauzimaju značajna mesta u brojnim institucijama, državnim službama, naučnoistraživačkim institucijama, kompanijama i školama kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, pokazatelji su kvaliteta po kojem je Matematički fakultet globalno prepoznat. Iz reda profesora ovog fakulteta do sada je izabrano deset članova Srpske akademije nauka i umetnosti.

Svečanoj akademiji u MTS dvorani u centru Beograda prisustvovali su predstavnici državnih institucija, obrazovnih ustanova, partnera i saradnika, kao i brojni profesori, diplomci i studenti. Nastavni plan i program Fakulteta proteklih godina se intenzivno menja, a prioritet je da se svi nivoi studija učine efikasnijim i aktuelnijim, imajući u vidu savremena dešavanja u visokom obrazovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)