MEĐU 300 NAJBOLJIH U SVETU: Tri naša fakultta za sport na listi

B.B.

15. 12. 2023. u 17:04

MEĐU 300 najboljih fakulteta za sport u svetu na Šangajskoj listi za ovu godinu našla su se tri iz Srbije i to sa univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

МЕЂУ 300 НАЈБОЉИХ У СВЕТУ: Три наша факултта за спорт на листи

GO Čukarica

Najbolje je plasiran Fakultet sporta i fizičke kulture iz Niša,  između 151. i 200. mesta, dok su beogradski i novosadski nalaze od 201. i 300 mesta.  Na listi je rangirano 460 univerziteta sa 523 sportska fakulteta.

ShanghaiRanking je prvi put objavio globalnu rang-listu škola i odeljenja za sportsku nauku 2016. godine.

 Rang-lista je sastavljena  na osnovu broja objavljenih naučnih radova koji su indeksirani u Web of Science, ukupnog broja citata, citata po objavljenom radu, radova objavljenih u najboljih 25 odsto časopisa i procenta objavljenih radova nastalih u saradnji sa stranim autorima.

U postupak ocenjivanja ulaze univerziteti koji u svom sastavu imaju fakultete ili departmane za sport i fizičko vaspitanje što je prvi uslov za rangiranje.

Na globalnoj listi za 2023. najbolje je rangiran australijski Dikin univerzitet, slede Univerzitet u Kopenhagenu, Norveška škola sportskih nauka, Univerzitet u Veroni i Vrije univerzitet Amsterdam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)