UMESTO RASPOREDA ČASOVA, RAZGOVOR O PRAVIM VREDNOSTIMA: Prvi časovi, na početku školske godine, biće drugačiji nego ranije

Lj.B.

28. 08. 2023. u 10:52

U NADI da se nikada više neće ponoviti tragedija koja je obeležila minulu školsku godinu u kojoj je u OŠ "Vladislav Ribnikar" dečak Kosta K. ubio devetoro dece i čuvara - đaci, nastavnici i roditelji iščekuju početak nove školske godine. Nastava će u petak, upravo zbog tragedije koja je sve na neki način obeležila, početi nešto drugačije nego prethodnih godina. Nastavnici i đaci će, osim o rasporedu časova, kontrolnih vežbi i pismenih zadataka, razgovarati o toleranciji, empatiji, pravim životnim vrednostima...

УМЕСТО РАСПОРЕДА ЧАСОВА, РАЗГОВОР О ПРАВИМ ВРЕДНОСТИМА: Први часови, на почетку школске године, биће другачији него раније

Foto N. Živanović

To su i smernice Vlade Srbije i Radne grupe za mentalno zdravlje mladih, u čijim se preporukama navodi "da sa učenicima treba raditi na vrednostima kao što su tolerancija, empatija, unapređenje međusobnih odnosa zasnovanih na saradnji i razumevanju, uz poštovanje međusobnih razlika".

Neke obrazovne ustanove i ranije su imale praksu da na prvom času u novoj školskoj godini popričaju upravo o ponašanju u školi.

- Mi svaku godinu počinjemo časom odeljenjske zajednice na kom se porazgovara o tome, ove godine ćemo pojačati tu temu, razgovaraće se o empatiji, drugarstvu bez nasilja... - kaže nam Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

A nakon tragedije u "Ribnikaru", svi su na oprezu, pa će i članovi Radne grupe za mentalno zdravlje mladih biti dostupni direktorima osnovnih i srednjih škola i svim školskim upravama, kako bi pomogli u što boljoj implementaciji smernica na terenu.

 

Policajci u svim školama

OD početka školske godine, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biće prisutna po tri policajca - pre, za vreme nastave, kao i posle završetka nastave. Pojačaće se patrole i u okolini škola.

Doktorka Milica Milovančević Pejčić iz ove grupe navela je da su formirani krizni timovi koji će od sada uvek biti u pripravnosti, spremni za reagovanje u kriznim situacijama.

- U slučaju da se, ne daj Bože, dogode zločini ili tragedije, odmah će se na licu mesta pojaviti tim sa jasnim zadacima i protokolom, kako bi pružio psihosocijalnu podršku svim ugroženim osobama - rekla je ona.

Dr Milica Milovančević Pejčić ističe da je u Beogradu radna grupa pružala podršku ugroženima u pozorištu "Dadov", kroz individualne i grupne razgovore, a van Beograda radilo se u Mladenovcu, Lazarevcu, Pančevu i Malom Orašju.

I đaci osnovne škole "Vladislav Ribnikar" krenuće redovno u školu u petak.

- Nema razloga da ne bude tako, rekonstrukcija dela škole je završena, sada su u toku radovi na sređivanju dvorišta i fiskulturne sale koji su počeli nešto kasnije, ali očekuje se da i taj deo bude završen do 1. oktobra - kaže za naš list Igor Đorđević predsednik Saveta roditelja u ovoj školi. - Možda će im biti malo tesno, jer deo u kom se dogodi zločin neće biti korišćen tokom ove školske godine. On će biti renoviran i rekonstruisan, a kada i kako to tek treba da odredi Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)