ZAVRŠEN PROMIS 2023: Prijavljeni proketi, izdvojena sredstva

Lj.B.

28. 07. 2023. u 13:53

Javni poziv Fonda za nauku Republike Srbije za podnošenje predloga naučnoistraživačkih projekata u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere – PROMIS 2023, završen je, a podneto je 313 predloga projekata.

ЗАВРШЕН ПРОМИС 2023: Пријављени прокети, издвојена средства

fond za nauku

PROMIS 2023 je namenjen izvrsnim projektima mladih istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere, do 7 godina nakon doktorata.

- Mladi istraživači i naučnici u ranoj fazi karijere će kroz ovaj program imati priliku da postanu samostalni u svom istraživačkom radu, grade i upravljaju sopstvenim timovima, jačaju kapacitete za konkurisanje na evropskom i svetskom nivou i razvijaju nove ideje kroz realizaciju osnovnih i primenjenih istraživanja u svim naučnim oblastima - navedeno je na sajtu Fonda za nauku.

Budžet Programa PROMIS 2023 iznosi 4.000.000 €, dok je maksimalan budžet projekta do 150.000 evra. Minimalan broj članova projektnog tima je 3, a maksimalan broj članova projektnog tima je 6. Trajanje projekata je do 2 godine.

Nosioci predloga projekata su fakulteti i instituti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kragujevca, Jagodine, Pančeva, Novog Pazara, Subotice, Vrnjačke Banje, Leposavića i Kosovske Mitrovice.

Program PROMIS 2023 se finansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije i sredstvima Evropske unije kroz projekat „SAIGE”, partnerski projekat Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

- Od 08. maja, kada je Javni poziv za Program PROMIS 2023 raspisan, Fond za nauku je aktivno pružao podršku zainteresovanim istraživačima kako bi se što bolje pripremili i podneli predlog projekta u okviru ovog programa.

U ovom periodu, Fond za nauku je organizovao 4 onlajn otvorenih vrata na kojima je učestvovalo ukupno 353 istraživača, kao i 2 radionice za pitanja etike, životne sredine i socijalnog uticaja, na kojima je učestvovalo 166 istraživača.

U procesu otvorenog javnog poziva, Fond za nauku je odgovorio na više od 280 mejlova u vezi sa Programom, a na internet stranici poziva objavljeno je 211 odgovora na postavljena pitanja sa otvorenih vrata.

Svi rukovodioci predloženih projekata koji su podneli predlog projekta u okviru Programa PROMIS 2023 putem mejla su dobili obaveštenja o prijemu predloga projekta.

Podneti predlozi projekata se upućuju na administrativnu proveru, nakon čega će predlozi projekata koji ispunjavaju uslove Programa biti upućeni na evaluaciju. Evaluaciju projekata u oba stepena će obavljati inostrani stručnjaci, prema kriterijumima i procedurama koje su definisane Aktom Programa PROMIS 2023.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)