VEČNO MLAD I NAPREDUJE NA ŠANGAJSKOJ LISTI: Univerzitet U Novom Sadu obeležio 63 godine od osnivanja

J. S.

28. 06. 2023. u 17:21

SVEČANOST povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu, kojom je obeležena 63. godišnjica njegovog osnivanja, održana je danas u amfiteatru Rektorata. Promovisani su novi profesori emeritusi, dodeljene su nagrade studentima za naučne i stručne radove u tekućoj školskoj godini i zahvalnice studentima-volonterima koji su učestvovali u spasilačkoj misiji nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku početkom ove godine.

ВЕЧНО МЛАД И НАПРЕДУЈЕ НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ: Универзитет У Новом Саду обележио 63 године од оснивања

Pokrajinska vlada

Senat Univerziteta je na osnovu predloga komisija za ocenu radova doneo odluku da nagradi 47 studenta sa Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", Tehnološkog fakulteta i Akademije umetnosti .

Univerzitet u Novom Sadu broji gotovo 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih, obuhvata 14 fakulteta i tri naučna instituta sa sedištem u četiri istorijska centralnoevropska grada – Novom Sadu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević  istakao je da obeležavanje 63. godišnjice govori i o tome da je ovo jedan mlad univerzitet, koji ima snažan rast i razvoj, što je suština onih koji nastoje da ostanu "večito mladi".

- Stvarali smo i mi, u okviru Pokrajinske vlade, koji smo zaduženi za infrastrukturne projekte. Doprinelo se rastu Instituta "Biosens", Naučno-tehnološkog parka, Agrokampusa i objekata studentskog standarda. Međutim, najvažnije je istaći da za poslednjih sedam godina imamo 20 odsto više istraživača i da je 30 odsto unapređen kvalitet njihovog rada, jer je za 60 odsto više objavljenih radova na SCI listi - ukazao je prof.dr Milošević istakavši da je reč o univerzitetu koji će tek dati svoj doprinos ukupnoj društvenoj klimi u Vojvodini i Srbiji.

Rektor Univerziteta dr Dejan Madić istakao je da, u godinama koje slede, Univerzitet želi da ima energiju, polet i dobre rezultate. Madić se osvrnuo na rezulate postignute u prošloj godini, istakavši veliki objavljenih radova u međunarodnim časopisima i članstvo u konzorcijumu sa devet velikih evropskih univerziteta.

- Naši fakulteti su učinili puno na naučnom polju. Nauka unapređuje nastavu i zato možemo našim studentima i društvu da damo najbolji kvalitet znanja - rekao je rektor Madić .

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović istakla je da pored Univerziteta u Novom Sadu, na današnji dan jubilej obeležava i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici.Ona je podsetila i na to da je novosadski Univerzitet  u prethodnoj godini imao napredak na Šangajskoj listi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)