HEMIJA 1 - NAJBOLJI DIGITALNI UDŽBENIK

Promo

06. 06. 2023. u 16:00

DIGITALNI udžbenik Hemija za prvi razred gimnazije, izdavačke kuće Novi Logos, dobio je prvu nagradu na Međunarodnoj konferenciji o edukativnim tehnologijama „Moć Izzi obrazovanja”.

ХЕМИЈА 1 - НАЈБОЉИ ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИК

Foto: Promo

Udžbenik je napisala i priredila autorka Tatjana Nedeljković. Međunarodni žiri, sastavljen od evropskih stručnjaka iz oblasti obrazovanja, nagradio je udžbenik za najkreativniji i najinovativniji dizajn.

Uključivanje u proces digitalizacije na svim nivoima, pa i u obrazovanju, danas je jedan od prioriteta savremenog društva. Ukoliko želimo da motivišemo đake da uče i napreduju, neophodno je da im omogućimo okruženje koje im je blisko i u kojem se osećaju dobro. Najbolji način da im približimo gradivo i slikovito objasnimo različite pojave, procese i promene koje ih okružuju jesu digitalni udžbenici. Zahvaljujući mnoštvu multimedijalnih sadržaja, pitanja, zadataka i vežbi, digitalni udžbenici oživljavaju teorijska znanja i omogućavaju učenicima da razumeju i pojmove visokog stepena složenosti.

Prema rečima autorke nagrađenog udžbenika Tatjane Nedeljković, digitalni udžbenici su specifičan vid udžbenika koji zbog svojih karakteristika mogu biti od velike koristi učenicima, ali i nastavnicima.

• Za digitalni udžbenik Hemija za prvi razred gimnazije, angažovana sam ne samo kao autorka, već i kao neko ko je izrađivao animacije, simulacije i ostale elemente u udžbeniku. U udžbeniku se nalazi veliki broj video-materijala i ostalih multimedijalnih sadržaja koji kod učenika razvijaju radoznalost, interesovanje za hemiju i olakšavaju razumevanje složenih i apstraktnih hemijskih pojmova – objašnjava Tatjana Nedeljković.

Kako autorka ističe, ono što karakteriše ovaj digitalni udžbenik jeste veliki broj pitanja i zadataka.

• U digitalnim udžbenicima zadaci su, u najvećem broju slučajeva, interaktivni i to je njihov poseban kvalitet. U udžbeniku su, osim zadataka i pitanja, prikazani i hemijski ogledi bez kojih je nastava hemije skoro nezamisliva. Ti video-materijali su izuzetno važni u školama u kojima ne postoji mogućnost da se ogledi izvedu – kaže Tatjana i dodaje da, kao autor, ali i kao neko ko koristi informacione tehnologije u nastavi, smatra da su digitalni udžbenici budućnost obrazovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati