ODLUKA SENATA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Izabrano četvoro profesora emeritusa

Lj.B.

25. 05. 2023. u 10:55

Senat Univerziteta u Beogradu izabrao je četiri profesora emeritusa.

ОДЛУКА СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ: Изабрано четворо професора емеритуса

Univerzitet u Beogradu


U prvom krugu prošli su kandidati Ivan Kovačević, profesor Filozofskog fakulteta sa grupacije  društveno-humanističkih nauka i Siniša Vrećica, profesor Matematičkog fakulteta sa grupacije grupacija prirodno-matematičkih nauka.

Iz grupacije tehničko-tehnoloških nauka bilo je četiri kandidata – Maja Levi Jakšić, sa FON-a, Radivoje Mitrović i Miloš Nedeljković sa Mašinskog fakulteta i Ljiljana Mojović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, ali niko nije dobio potrebnu većinu u prvom krugu.

U drugom krugu Senat je glasao za dva kanididata koja su dobila najveći broj glasova, pa su, osvojivši dovoljan broj glasova i Radivoje Mitrović i Ljiljana Mojović stekli zvanje profesira emeritusa.

Prema aktuelnom zakonskom rešenju, univerzitet može dodeliti zvanje profesor emeritus redovnom profesoru u penziji, penzionisanom u prethodne tri školske godine, koji ima najmanje 20 godina radnog iskustva u visokom obrazovanju i u oblasti nauke, koji se posebno istakao svojim naučnim, odnosno umetničkim radom, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, odnosno nastavno-umetničkog podmlatka u oblasti za koju je izabran.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, koji je trenutno na javnoj raspravi predviđa da se ovo zvanje dodeljuje onome ko je penzionisan u prethodne dve školske godine.

Na spisku profesora emeritusa Univerziteta u Beogradu trenutno ih je 53.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BILO IM JE ŽAO DA ME MALTRETIRAJU Kolja o hendikepu: Gledam na to kao na prednost