SRPSKA ŠKOLA I U AUTRALIJI: Dopunske škole u dijaspori pohađa blizu 8.000 učenika

B.B.

12. 04. 2023. u 17:09

DOPUNSKA škola na srpskom jeziku otvorena je i u Australiji, odnsno Brizbejnu, čime je ova zemlja postala 17. država u kojoj mogu da se školuju mališani iz Srbije, koji trenutno ne žive u svojoj domovini. Trenutno je u klupama 45 učenika, ali se taj broj stalno povećava.

СРПСКА ШКОЛА И У АУТРАЛИЈИ: Допунске школе у дијаспори похађа близу 8.000 ученика

Foto: EPA

Prema podacima Ministarstva prosvete blizu 7.686 učenika širom sveta ide u škole na srpskom jeziku po posebnom nastavnom programu našeg ministarstva, kojima predaje više od sto profesora. Najviše ih ima u Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji.

Od početka ove školske godine na, zahtev srpske zajednice u Rusiji i Španiji, otvorene su dopunske škole koje su sada deo sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

Na spisku zemalja u kojima se nalaze dopunske škole na srpskom jeziku su - Francuska, Italija, Grčka, Belgija, Norveška, Danska, Holandija, Luksemburg, Malta, Južnoafrička Republika, Slovenija, Švajcarska, Velika Britanija, Rusija, Španija i Australija. Očekuje se da će im se uskoro pridružiti i Amerika.

Nastava u dijaspori se organizuje u cilju razvijanja svesti o korenima, nacionalnom i kulturnom identitetu, i to učenjem maternjeg jezika, upoznavanjem srpske kulturne baštine i podsticanjem negovanja trajnih veza sa otadžbinom. U oko sto država sveta živi oko pet miliona raseljenih srpskih građana, sa preko 1.137 klubova i udruženja na svih pet kontinenata. Naši sunaradnici u dijaspori imaju više od hiljdau klubova i udruženja i razgranatu mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava. Zbog toga je unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu nesumnjivo jedan od ključnih doprinosa očuvanju srpskog jezika i pisma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!