PROJEKAT „RAZMIŠAJ PRAV(N)O“ POMERA GRANICE: Srednjoškolci iz Vršca u borbi protiv diskriminacije i govora mržnje (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 04. 2023. u 18:06

U OKVIRU projekta „Svetionik znanja – Alumni mreža“, čiji je osnovni motiv osnaživanje omladine i razvoj omladinskog aktivizma, grupa srednjoškolaca iz Vršca realizovala je projekat „Razmišljaj prav(n)o!“, sa ciljem da kod svojih vršnjaka podigne svest o važnosti borbe protiv diskriminacije i govora mržnje.

ПРОЈЕКАТ „РАЗМИШАЈ ПРАВ(Н)О“ ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Средњошколци из Вршца  у борби против дискриминације и говора мржње (ФОТО)

Foto: Alumni mreža

Glavna aktivnost ovog projekta bila su predavanja, koja su u Poljoprivrednoj školi „Vršac“ držali vršnjački edukatori Ivona Ilić i Veljko Omčikus.

-Interesovanje je bilo veće od očekivanog. Imali smo 16 učesnika iz različitih etničkih grupa, koje smo najpre upoznali sa osnovnim mehanizmima funkcionisanja i regulisanja ljudskih prava. Potom smo im pružili priliku da na primerima iz svakodnevnog života primene stečeno znanje – objašnjava nam Omčikus, inače učenik trećeg razreda vršačke poljoprivredne škole.

Foto: Alumni mreža

 

Diskriminacija i govor mržnje su, nažalost, široko rasprostranjene pojave, naročito u multietničkim sredinama. Zbog toga je ova aktivacija izuzetno značajna za razvoj kulture poštovanja tuđih prava. Mladi iz Vršca su pokazali spremnost da se za to bore.

-Problem nastaje kada ne možemo tako jednostavno da uočimo šta su to diskriminacija i govor mržnje ili kada ne znamo na koji način treba da pristupimo njihovom rešavanju. Naši učesnici su u značajnoj meri upoznati sa tom problematikom. Mislim da su mladi ljudi sa razvijenom svešću primarni indikator činjenice da idemo u pozitivnom smeru kada je ova tema u pitanju – ističe Omčikus.

Vršac, inače, redovno ima svoje predstavnike na takmičenju „Svetionik znanja“, koje je pre šest godina pokrenula Asocijacija za afirmaciju kulture – ASK, sa ciljem da kroz kreativan i poučan tromesečni rad podstakne srednjoškolce da savladaju osnove pisanja projekata i da ih prezentuju, kako bi pokrenuli pozitivne promene u našem društvu, a pre svega u svojim lokalnima zajednicama.

Foto: Alumni mreža

 

-Ukupno 20 učenika iz sve četiri srednje škole iz Vršca je do sada učestvovalo u različitim oblicima projekta „Svetionik znanja“. Oni su sada postali deo velike alumni mreže „Svetionika“, koja ukupno broji 300 bivših učesnika iz 15 lokalnih zajednica – kaže projektni koordinator Aleksandar Ostojić iz ASK.

Aktuelni projekat „Svetionik znanja – Alumni mreža“, u okviru kog je realizovan vršački projekat „Razmišljaj prav(n)o!“, podržava ambasada SAD u Beogradu, koja sa malim grantovima od po 100 dolara po učesniku finansira učeničke projekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!