TRUDOM UNAPREĐUJU OBRAZOVANJE: Nagrađene nastavnice iz Jagodine održale saradnički čas (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 02. 2023. u 16:30

ZAVOD za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije uručio je danas zahvalnice nagrađenim nastavnicama OŠ „Rada Miljković“, a školi darivao dva laptop računara.

ТРУДОМ УНАПРЕЂУЈУ ОБРАЗОВАЊЕ: Награђене наставнице из Јагодине одржале сараднички час  (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Zahvalnice su uručene nastavnici istorije OŠ „Rada Miljković“ Mariji Aleksić i njenoj koleginici, nastavnici srpskog jezika i književnosti Ljiljani Ivanović Jovančević za rad „Samo da rata ne bude“, koji je osvojio treću nagradu na 12. konkursu „Saznali na seminaru – primenili u praksi“. Njihov rad, u konkurenciji 71 rada iz 12 oblasti, izdvojio se zahvaljujući seminaru „Nastava moderne istorije jugoistočne Evrope – osposobljavanje nastavnika za multiperspektivni pristup nastavi istorije“, o čemu su „Novosti“ već pisale.

-Seminar je u „moru“ drugih bio jedan od najsadržajnijih koji sam pohađala. Stečeno znanje sam prenela koleginici, a potpuno smo ga implementirale u nastavi. Tako je stiglo ovo priznanje, ali, čini mi se, najveća satisfakcija je upravo evaloucija posle časa, kao i reakcija dece kada smo završile radionicu – navodi nastavnica Marija Aleksić.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Nagrađeni rad dve nastavnice pretočen je u saradnički čas istorije, književnosti i dramsko-istorijske sekcije. Pratila ga je video prezentacija i izrada bloga. I pored toga što je čas trajao 90 minuta, nije bio dosadan, jer je tema, ratovi devedesetih godina prošlog veka, osetljiva i kontroverzna.

-Kada se pristupi multiperspektivno, sa više aspekata, učenici razvijaju svoju osećaj za sagledavanje teme s mnogo različitih strana. Dakle, učenici su potpuno primenili didaktičku metodu multiperspektivnosti i to tokom samog časa – dodala je nastavnica Aleksić.

Učenicima se čas dopao, jer je bio sadržajniji od klasičnih časova, ali i zbog toga što su jednu priču mogli da vide iz više različitih perspektiva. Posebno im je zanimljivo kada ove dve nastavnice održe zajednički čas, a đaci kažu i da tada nastavnice zrače harizmom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!