PROFESOR STOLFI U INSTITUTU ZA EVROPSKE STUDIJE: Tema - strukturne i krizne reforme

Novosti Onlajn

10. 01. 2023. u 19:09

PROFESOR Frančesko Stolfi biće gost u Institutu za evropske studije u četvrtak 12. januara, gde će održati predavanje o reazultatima strukturnih i kriznih reformi sa posebnim naglaskom na slučaju Grčke.

ПРОФЕСОР СТОЛФИ У ИНСТИТУТУ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ: Тема - структурне и кризне реформе

Foto: Printskrin/ Google Scholar

Dr Frančesko Stolfi je predavač javnih politika na Katedri za modernu istoriju, politiku i međunarodne odnose. Doktorirao je na Univerzitetu u Pitsburgu (2006). Pre nego što se pridružio Univerzitetu Mekvori u julu 2017, predavao je u Sjedinjenim Državama, Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Maleziji. Objavljivao je radove o politici administrativne reforme u Italiji i Evropi, fiskalnom federalizmu i političkoj ekonomiji bankarstva.

Tema predavanja je politički sukob oko implementacije Direktive o uslugama Evropske unije u Grčkoj između 2010. i 2018. godine, perioda u kojem je zemlja bila podvrgnuta uslovljavanjima od strane spoljašnjih institucija. Fokusirajući se na otvaranje granica nadležnosti za četiri profesije (turistički vodiči, vlasnici taksi vozila, advokati i inženjeri) koje se razlikuju po moći i organizacionoj strukturi, nalazimo da razlike u moći, uključujući kontrolu nad profesionalnim institucijama agregacije i zastupanja interesa , objašnjavaju rezultate liberalizacije u četiri profesije. Stoga ovo predavanje u fokusu ima ulogu domaćih interesnih grupa u implementaciji zakonodavstva EU i usmerava pažnju na šire pitanje pristrasnosti u interesnom posredovanju – klasično, ali u poslednje vreme nedovoljno proučavano pitanje u proučavanju politike.

Publika predavanje može pratiti uživo, kao i putem Zum linka, uz prethodnu registraciju na OVOJ adresi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona