I DEMOGRAFIJA UTIČE NA MREŽU ŠKOLA: Ministar Ružić na Konferenciji o ustanovama obrazovanja

Lj.B.

27. 12. 2022. u 20:19

MINISTARSTVO prosvete značajno je uticalo da se stvore pravni okviri u vidu kriterijuma za izradu akata o mreži osnovnih škola, koji bi olakšali posao jedinicama lokalne samouprave da pristupe tom izazovnom zadatku - rekao je ministar Branko Ružić na nacionalnoj konferenciji posvećenoj mreži ustanova obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

И ДЕМОГРАФИЈА УТИЧЕ НА МРЕЖУ ШКОЛА: Министар Ружић на Конференцији о установама образовања

Foto N. Fifić

Kada je reč o predškolskim ustanovama i osnovnim školama, Ružić je naveo da je nakon donošenja uredbe o kriterijumima za donošenje akta predškolskih ustanova i javnih osnovnih škola 2018. godine, najveći broj jedinica lokalnih samouprava doneo akt o mreži javnih osnovnih škola.

- Tim aktom se predvideo broj i prostorni raspored javnih osnovnih škola - naveo je Ružić.

Ministar je dodao da u našoj zemlji postoje mesta gde se smanjuje broj dece, odnosno da se pojedine jedinice lokalne samouprave suočavaju sa negativnim demografskim trendovima.

- Logičan odgovor na ovaj izazov podrazumeva reorganizaciju postojećih ljudskih i finansijskih resursa unutar javnog sektora kako bi usluge koje različiti podsistemi javnog sektora pružaju građanima na najbolji način odgovarale novoj demografskoj slici društva - poručio je Ružić.

On je naveo i da je resorno Ministarstvo odlučilo da pozove na dijalog sve ključne aktere kako bi bili sagledani svi aspekti procesa izrade, od analize pravnih akata kojima se reguliše mreža osnovnih škola, definisanje modela, kao i analize konkretne mreže osnovnih škola u pojedinim lokalnim samoupravama.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Miloš Pašić naveo je da je veliki broj lokalnih samouprava doneo akt o uspostavljanju mreže ustanova, ali da postoje i oni koji nisu, te da treba poslati poruku da to učine.

- Poenta kod uspostavljanje mreže ustanova je racionalizacija i optimizacija prostora i kapaciteta koji se nalaze u okviru samih mreža, a sve u najboljem interesu učenika - naveo je Pašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!