UTICAJ KLIMATSKIH PROMENA NA ZDRAVLJE LJUDI : U Novom Sadu predstavljen Erasmus projekat multidisciplinarnog tima

S. BAJIĆ

13. 12. 2022. u 20:16

KAKO se pripremiti za sve opasnije klimatske promene, sprečiti neželjene posledice, zaštititi posebno osetljive grupe... samo su neki od segmenata projekta „Razvijanje novih nacrta nastavnog plana i programa i materijala za učenje o uticajima klimatskih promena na zdravlje za medicinske fakultete” koji je predstavljen u Novom Sadu.

УТИЦАЈ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА НА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ : У Новом Саду представљен Ерасмус пројекат мултидисциплинарног тима

S.B.

Reč je o projektu koji bi trebalo da pokaže šta nedostaje u obrazovanju na polju klimatskih promena, pre svega za unapređenje edukacije za potrebe lekara u neposrednoj lekarskoj praksi ali i studenata da unaprede istraživačko znanje u toj oblasti. Suština čitava priče, kako su naglasili članovi projektnog tima, profesori sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Prirodno matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, je jačanje svesti o značaju klimatskih promena i uticaju na zdravlje, kao i ukazivanje na sve češće zdravstvene posledice zbog klimatskih promena.

- Edukativni deo prezentacije podrazumeva budući definisan nastavni program iz te oblasti, namenjen pre svega studentima medicinskog fakulteta kao i edukativnih seminara namenjenih lekarima, stručnjacima iz oblasti javnog zdravlja, sporta, geografije, urbanizma i drugih srodnih oblasti- kaže dr Darinka Korovljev, član projektnog tima.- Takođe, studentima smo predstavili dosadašnje ali i buduće aktivnosti kao i najnovija saznanja i ujedno predočili mogućnosti i pravce za buduća istraživanja. Razgovarali smo i o, recimo, redukciji upotrebe automobila i unapređenju aktivnog transporta biciklovima u toku svakodnevnog života, sprečavanju neželjenih posledica usled visokih temperatura, uticaju zagađenja vazduha na parametre zdravlja tokom fizičke aktivnosti na otvorenom ...

U timu eksperata, takođe, jedna od tema je i potraga za nedostacima u znanju po pitanju uticaja klimatskih promena na zdravlje osetljivih grupa, kao što su starije osobe, trudnice, deca...

Projektni tim čini grupa eksperata, profesora i naučnih radnika iz Srbije, Irske i Mađarske. Rukovodilac projektnog tima u Srbiji je dr Sergej Ostojić a koordinator projekta u inostranstvu, dr Janoš Giran sa Departmana za javno zdravlje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pečuju u Mađarskoj.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri