MATEMATIČARI DOVELI NIŠ NA ŠANGAJSKU LISTU: U oblasti matematike naš državni Univerzitet našao se među 500 najboljih na celom svetu

D. MILjKOVIĆ

23. 08. 2022. u 10:10

OD 14 fakulteta Univerziteta u Nišu jedino su matematičari uspeli da osvetle obraz, jer su se, na Šangajskoj listi u oblasti matematike našli među 500 najboljih na svetu.

МАТЕМАТИЧАРИ ДОВЕЛИ НИШ НА ШАНГАЈСКУ ЛИСТУ: У области математике наш државни Универзитет нашао се међу 500 најбољих на целом свету

Prirodno-matematički fakultet, Foto PMF

Niški matematičari ne samo da objavljuju radove u prestižnim naučnim časopisima, već drže predavanja širom sveta.

Na listu najbolje rangiranih po oblastima dospeva se zahvaljujući radovima objavljenim u ugledim naučnim časopisima i broju citiranih radova.

Upravnik katedre za matematiku na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu prof. dr Mića Stanković kaže da su rasadnik odličnih matematičara i naučnika.

- Kolege sa našeg fakulteta su veoma uspešne kao profesori i naučnici i na drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu. Ovaj imidž se gradi od samog početka, kada je pre 50 godina osnovan Odsek za matematiku na Filozofskom fakultetu. To što je Univerzitet u Nišu na Šangajskoj listi iz oblasti matematike za 2022. godinu nije zasluga samo PMF-a, već i drugih fakulteta Univerziteta u Nišu kao što su Elektronski, Mašinski i Građevinski, na kojima su zaposleni matematičari koji se bave istraživanjima i pišu odlične naučne radove.

Mića Stanković, Foto privatna arhiva

Teško je nabrojati sva imena koja su zaslužna za ovaj uspeh niške matematike, ali treba istaći profesore koji se nalaze na listi od dva odsto najuticajnijih profesora na svetu koju je objavio Univerzitet Stenford, a to su profesori Dragan Đorđević, Dijana Mosić i Ljubiša Kočinac.

- Imamo i profesorku Draganu Cvetković, koja je članica borda najznačajnijih svetskih udruženja za linearnu algebru, a njenu monografiju nedavno je štampalo Američko matematičko društvo, što je izuzetna čast - navodi Milan Zlatanović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Prirodno-matematičkog fakulteta.

- Nama trenutno jedino nedostaju studenti, jer smo u prvom krugu na matematici upisali 15 na 51 slodobno mesto. Moja preporuka mladima je da se posvete matematici, jer imaju zagarantovan posao, u prosveti ili prestižnim kompanijama, jer je naš kadar tražen - zaključuje Zlatanović.

Foto Privatna arhiva

ČAROLIJA I VELIKA STRAST

- MATEMATIKA je čarobna, a njome se ozbiljno bave samo oni koji je i strastveno vole.

Rezultat je zaista veliko uživanje koje osetite kada se problem reši. Blagosloven je svako ko je to osetio - otkriva nam profesorka Dragana Cvetković (na slici), koja ističe da u našoj zemlji postoje matematičari koji se veoma kvalitetno bave matematikom i dodaje da su oni prepoznatljivi u svetu o čemu svedoči i ovaj rezultat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna