TUŽE ZA MEDALJU: Studenti Pravnog fakulteta drugi na takmičenju iz međunarodne arbitraže u Beču

B. BORISAVLjEVIĆ

22. 04. 2022. u 08:38

IZA sebe su ostavili čuvene Harvard, Jejl, Kembridž... U konkurenciji 365 univerziteta iz sveta sa više od 2.500 studenta i oko 1.000 arbitara, akademci Pravnog fakulteta u Beogradu su u finalu takmičenja Međunarodne trgovinske arbitraže u Beču, osvojili drugo mesto u pisanju tužbe. Ispred njih su samo studenti nemačkog Hajdelberga. U pobedničkom timu je bilo 11 studenata četvrte godine i master studija, koje je predvodila prof. dr Milena Đorđević, jedno od najcenjenih imena u svetu arbitražnog prava.

ТУЖЕ ЗА МЕДАЉУ: Студенти Правног факултета други на такмичењу из међународне арбитраже у Бечу

Članovi ekipe Pravnog fakulteta u Beogradu / Foto Privatna arhiva

Takmičenje se odvija u tri dela: pisanje tužbe, odgovora i prezentacija tužbe, i to na engleskom jeziku. Pripreme za finale u Beču su trajale šest meseci. Arbitražu, koja ocenjuje tužbe, čine najistaknutiji profesori prava i sudije iz celog sveta. Oni postavljaju pitanja, traže objašnjenja, ocenjuju.

- Svake godine je slučaj u suštini sličan: dve firme pregovaraju o prodaji robe, ulaze u zaključenje ugovora. Onda se sve komplikuje, jedna strana tvrdi da je zaključen, druga da nije. Imali smo 55 strana slučaja, iskaze svedoka, argumente za obe strane. Prilikom pisanja tužbe i odgovora na nju mora se odgovoriti na četiri pitanja: Da li je ugovor zaključen? Ako jeste, da li su opšti uslovi poslovanja jedne strane uključeni u ugovor? Da li je sud nadležan da rešava spor? Ako jeste, koje pravo će primeniti - priča Zoran Kobal, jedan od članova tima.

Strani univerziteti su imali bolje uslove za pripremu, najviše u pristupu raznim pravnim izvorima, ali naši studenti su pokazali da su u samom svetskom vrhu. Štaviše, gde god da se pojave, konkurenti strepe od njih. Pre Beča, imali su pripremna takmičenja u Podgorici, Pragu i Beogradu gde je prisustvovalo više od 60 timova iz sveta. Svuda su briljirali.

- Timovi ostalih univerziteta, posebno nemački, imaju neograničeni pristup nekim bazama podataka koje mi nemamo i u tome je njihova glavna prednost. Imaju neograničeni izvor sudske prakse, čak sa početka 20. veka, što nama nedostaje. Ali, nemaju profesorku Đorđević, koja je nama sve to omogućila i bez koje ne bi bilo našeg uspeha. Gde god se pojavimo, od nas imaju visoka očekivanja. Na nas gledaju kao na Harvard - kaže Luka Milošević.

Luka Stojilković, Luka Milošević i Zoran Kobal / Foto Z. Jovanović

Njihov kolega Luka Stojilković ističe da je lep osećaj biti predstavnik i ambasador Srbije, kao i univerziteta:

- Želimo da ostanemo u našoj zemlji i da znanje i iskustvo stečeno na ovom takmičenju primenjujemo u Srbiji. Ovo takmičenje, mlade pravnike osposobljava za najkompleksnije zadatke u praksi o ugovorima velike vrednosti, značajnim za privredu zemlje.

POBEDNIČKI TIM

U POBEDNIČKOM timu su Anja Karadžić, Dunja Tomašević, Nina Mitrović, Nina Pejić, Luka Milošević, Luka Stojilković, Jovan Bećerić, Željko Loci, Dušan Jablan, Vukašin Stanković i Zoran Kobal. Selekcija je veoma stroga, a mesta ima samo za 10 najboljih iz generacije. Profesorka Milena Đorđević, jedno od najcenjenih imena u svetu arbitražnog prava, već dve decenije uspešno vodi tim. Najveći uspeh ostvarili su 2013, kada su naši studenti napisali najbolju tužbu na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina