GLASANJE O ŠESTORICI: Sutra izjašnjavanje članova odbora za jezik i književnost SANU

D. Bt.

24. 05. 2021. u 09:45

NA sutrašnjem tajnom glasanju članova Odeljenja za jezik i književnost SANU biće odlučeno ko će se - od šestoro kandidata - naći na korak od toliko željenog zvanja i titule dopisnog akademika.

ГЛАСАЊЕ О ШЕСТОРИЦИ: Сутра изјашњавање чланова одбора за језик и књижевност САНУ

Foto: D. Milovanović / Printskrin / Tanjug

Na prvom izjašnjavanju, pre mesec dana, članovi ovog ogranka predložili su 17 kandidata, dvojica - Milo Lompar i Emir Kusturica su to brzo odbila, a prilikom glasanja, potrebnu većinu dobio je tek svaki peti. Prošla su trojica: Mihajlo Pantić, Miodrag Loma i Milivoj Nenin. Prema dobro utvrđenim pravilima, o svakom od njih napisana su po tri referata o kojima će se sutra glasati. Istovremeno, akademici će se izjašnjavati i o trojici drugih kandidata, koji su predloženi van sastava SANU od različitih institucija i organizacija.

To su: pisac Milovan Vitezović (koga je predložilo Filozofsko društvo Srbije), slavista Kornelija Ičin i rusista Mihajlo Fejsa. Oni koji dobiju većinu potrebnih glasova naći će se pred skupštinom SANU, u novembru, kada će biti doneta konačna odluka.

Ostali bez podrške

NA prethodnom izjašnjavanju članova Odbora bez dovoljnog broja glasova ostali su: pesnici Miroslav Maksimović, Selimir Radulović i Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), prozaisti Radovan Beli Marković, Vladan Matijević i Zoran Živković, lingvista Rajna Dragićević i istoričari književnosti i književni teoretičari Marko Nedić, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Goran Maksimović i Zorica Nestorović. Na tadašnjem glasanju za redovnog člana akademije nije predložen niko, iako je već godinama jedini kandidat Slobodan Grubačić.

Odeljenje za jezik i književnost ima 17 članova, a to su Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković - Mejdžor, Milovan Danojlić, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Predrag Piper, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković.

Do sada se retko dešavalo da sednici i glasanju prisustvuju svi članovi odbora, a ukoliko ih je manje "rešeto" za kandidate postaje sve gušće i neizvesnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!