IN MEMORIAM BOŽIDAR BOTA NIKOLIĆ: Od Breda Pita napravio zvezdu

Vesna PANTELIĆ

21. 05. 2021. u 14:01

SVAKI put kad uzemem kameru, čini mi se da počinjem iz početka.

ИН МЕМОРИАМ БОЖИДАР БОТА НИКОЛИЋ: Од Бреда Пита направио звезду

Foto printskrin

JEDINI jugoslovenski reditelj koji je napravio svetsku zvezdu, bio je Božidar Nikolić. On je tada 24-godišnjem Bredu Pitu ponudio prvu glavnu ulogu u romansiranoj drami "Tamna strana sunca". Igrao je mladog Amerikanca Rika Klejtona, koga porodica odvodi na Jadran kako bi pronašao lek za retku bolest kože od koje pati. Pitovu majku glumila je Milena Dravić, a igrali su i Gorica Popović, Sonja Savić, Stole Aranđelović... Snimljen je od američkih para, američkim načinom naracije i ritma, ali ga naša publika nije videla zbog izbijanja rata u Jugoslaviji. Premijerno je prikazan tek 1997. godine.

Nikolić je Pita upoznao na kastingu u "Metro Goldvin Majeru", koji je napravio za ulogu u svom filmu. Audicija je Boti bila veoma naporna, jer za razliku od Jugoslavije, tamo nije znao svakog u dušu.

- Izabrao sam ga među 400 kandidata - reći će godinama kasnije Nikolić.

- Pit je imao redni broj 12. U svesci sam zapisao prve utiske: Gledali tejp. Dobro izgleda. Dosad najbolji vizuelno. Kakav je glumac? Ušao je u najuži izbor sa još dvojicom glumaca, a onda sam se odlučio za njega. Kada sam mu saopštio da je odabran, skakao je od sreće po travnjaku.

NEMA RUŽNIH GLUMICA

OTKRIO je Nikolić da nikada nije posmatrao glumicu kao lepoticu, već kao karakterni lik, u službi scenarija. Ako ona u scenariju treba da bude lepotica, onda ju je tako i gledao:

- Nema glumice koja ne želi da izgleda lepo i nema glumice koju mi ne možemo napraviti lepom. Ali, nije problem u tome, teško ju je ubediti da treba da izgleda tako i tako. Jedna od onih kojoj je više stalo da izgleda lepo, nego da napravi dobru ulogu je Snežana Savić. Ona stalno u ruci ima ogledalo, ili se ogleda o kameru. Međutim, ona je toliko lepa žena i nema potrebe da se trudi. U filmu "Život je lep" Sonja Savić je na početku trebalo da izgleda ružno i da se tokom filma transformiše u lepu ženu. Mislim da smo u tome uspeli.

Kasnije smo dugo bili u kontaktu i više puta se viđali, a jednom smo zajedno išli na utakmicu Crvene zvezde.

Bota je Breda upamtio kao izuzetno dobrog, finog i čestitog momka, vrlo lakog za saradnju i talentovanog:

- Bred Pit je danas zvezda, koji se družio sa nama, dolazio u Beograd i Crnu Goru, navijao za Crvenu zvezdu - govorio je Bota.

- Film smo snimali 1987. u Ulcinju i pamtim da nikako nije mogao da snimi scenu na nudističkoj plaži. Kad sam već poludeo i pitao ga u čemu je stvar, samo se osmehnuo i rekao mi: "Da vidim kako biste vi snimili scenu." Onda sam se okrenuo i ispred njega video čopor prelepih golih devojaka.

Nikolićeva komedija "Tri karte za Holivud" stigla je 1993. i u velikoj meri inspirisana je istinitim događajima iz Botine mladosti u Nikšiću. Taj film, sniman u leto 1992. u selu Rajković pored Valjeva, jedan je od najrepriziranijih na našoj televiziji.

- Siguran sam da bi taj film izuzetno dobro prošao u inostranstvu, ali smo imali ogroman problem, jer su Jugoslaviji u to vreme bile uvedene sankcije - govorio je Nikolić.

- Doduše, pozvali su nas na neki festival na Korzici, ali da film bude prikazan van konkurencije. Nisam želeo to da prihvatim, pa sam im rekao: Nisam ja vama uveo sankcije, nego vi meni i ne dam film! Nedavno me je zvala Milena Dravić koja je tek posle 17 godina prvi put gledala "Tri karte za Holivud". Oduševljeno mi je rekla da je to naš najbolji film.

U njemu je Bota prvu ulogu dao Nataši Ninković, a otkrio je i Andriju Miloševića, kome je dao ulogu u svom filmu "U ime oca i sina".

Sutra: Moji filmovi su uvek kritikovali vlast

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)