RUDARSKI BOR U ĐARDINIMA: Paviljon Srbije na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji spremno čeka otvaranje (FOTO)

M. KRALj

19. 05. 2021. u 11:31

GRUPA "Moderni u Beogradu" i njihov rad "Osmi kilometar", koji se bavi mogućom budućnošću rudarskog Bora, posle godinu dana čekanja i neizvesnosti, zbog pandemije koja je lani dva puta (u maju i avgustu) odložila jednu od najznačajnijih svetskih umetničkih manifestacija, predstavljaće Srbiju na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

РУДАРСКИ БОР У ЂАРДИНИМА: Павиљон Србије на 17. Бијеналу архитектуре у Венецији спремно чека отварање (ФОТО)

Foto: V. N.

U petak u podne, u Đardinima će tako svečano biti otvoren Paviljon Srbije.

A izložba koja će predstaviti zamisli arhitekata - Ive Bekić, Irene Gajić, Dalie Dukanac, Stefana Đorđevića, Snežane Zlatković, Mirjane Ješić, Hristine Stojanović i Petra Cigića, već je spremna, kako javljaju iz Venecije za "Novosti".

- Postavka je tekla lakše nego što smo očekivali u kontekstu antikovid 19 mera, koje su na snazi u Italiji - priča za naš list Dalia Dukanac, članica naše arhitektonske reprezentacije. - Organizacioni tim Bijenala je uspeo da nađe rešenje koje je omogućilo duži boravak u zemlji radi montaže postavke. Prostor Paviljona Srbije je zahtevan i veoma specifičan, ali smo i kroz projekat izložbe i kroz montažu uspeli da prevaziđemo određena ambijentalna ograničenja.

U Đardinima, kako kaže, je tek poslednjih nekoliko dana oživela atmosfera, dolaskom mnogih ekipa zaduženih za postavku dela nacionalnih i internacionalnih učesnika Bijenala:

- Zbog otežavajućih okolnosti putovanja usled pandemije, autori, kustosi i komesari iz različitih država prisutni su u manjem broju nego inače - ističe sagovornica.

Prema njenim rečima, otvaranja svih paviljona, zakazana su u četvrtak i petak, ali je žiriranje izložbenih postavki (nacionalnih i internacionalnih) pomereno za kraj avgusta. Tako će, umesto tradicionalno na svečanom otvaranju Bijenala, planiranom za subotu, dodela Zlatnih lavova biti pomerena za 30. avgust.

Foto: V. N.

Viđenje urbanog razvoja Bora, grupe autora koja oko tri godine deluje pod imenom "Moderni u Beogradu", svojevrstan je odgovor na pitanje koje je svim učesnicima postavio aktuelni kustos međunarodne arhitektonske izložbe Hašim Sarkis - "Kako ćemo živeti zajedno". Ono je, kako smatraju naši stvaraoci, dramatično aktuelizovano pandemijom koja već drugu godinu potresa ceo svet. Jer je, arhitektonsko promišljanje teme "Kako ćemo živeti zajedno", originalno bilo usmereno ka potencijalnim globalnim krizama, a pandemija ga je od hipotetičkog pitanja pretvorila u realnost.

IZABRANI MEĐU 39 RADOVA

NA konkurs, na kome je prošle godine pobedio "Osmi kilometar" stiglo je 39 radova. Žiri su činili članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji (Ljiljana Miletić Abramović, Aleksandru Vuja, dr Tanja Damljanović Konli, Predrag Milutinović, Zorica Savičić, Branko Stanojević, Dejan Todorović). Komesar izložbe je Slobodan Jović, a organizaciju našeg nastupa, Ministarstvo kulture i informisanja poverilo je Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Osnovni sadržaj srpske izložbe usmeren je na Bor. Prostorno-geografski pozicioniran u okviru rudarskog basena obojenih metala, ovaj grad je urbanistički i arhitektonski razvijen u periodu posleratne industrijalizacije, čime je nadograđen njegov multikulturalni karakter razvijen zahvaljujući - rudarstvu. Tim "Moderni u Beogradu", svojim "Osmim kilometrom", pokušalo je da redefiniše odnos života i rada, kojim bi ovaj grad istočne Srbije, dobio novu, humaniju budućnost i kako ga ne bi snašla sudbina globalnog fenomena odumiranja i degeneracije radničkih gradova u postindustrijskom dobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024