OSVOJILA STOTINU NAGRADA NA VIRTUELNIM POETSKIM FESTIVALIMA: Paraćinka Zlata Jovanović nadahnuće pronašla u internet svetu

Z. Rašić

17. 05. 2021. u 17:57

KAD život nametne ograničenja poput ovih kakva su bile zbog kovida, Zlata Jovanović (62) iz Paraćina uvek nalazi način da se izvuče iz depresivne situacije.

ОСВОЈИЛА СТОТИНУ НАГРАДА НА ВИРТУЕЛНИМ ПОЕТСКИМ ФЕСТИВАЛИМА: Параћинка Злата Јовановић надахнуће пронашла у интернет свету

Foto: Z. Rašić

Nekadašnja radnica Fabrike štofova, a sada penzionerka, autorka četiri pesničke knjige i članica Književnog kluba “Mirko Banjević”, u minuloj godini korone i početkom ove - zadovoljnija je sobom no ikad. U svom drugom svetu – virtuelnom, pobrala je lane 98 nagrada sa raznih domaćih i međunarodnih književnih takmičenja i foruma, a još više desetina stiglo je početkom ove godine.

U PRIPREMI PETA KNjIGA

Posle četvrte zbirke pesama “Prečica iz osame”, objavljene 2018. godine, koja je naišla na izuzetno dobar prijem kod književnih kritičara, Jovanovićeva je završila i rad na petoj zbirci. Knjiga sadrži blizu sto pesama, ima radni naslov “Iz mog ugla”, a Zlata se nada da će biti objavljena do decembra. Kaže da je najvažnije porodične stvari završila, sinove otškolovala i oni su već uspešni mladi ljudi, pa je vreme da se posveti onome što ju je uvek inspirisalo i “držalo”. A to je pisanje.

- Imam dve velike ljubavi, rukotvorine i pisanje. Ovo drugo zaokupljuje me već duže vreme, a kako zbog korone nema dešavanja u realnom svetu, otkrila sam drugi - virtuelni svet pesničkih konkursa i foruma. Naime, aprila prošle godine kontaktirala me je Dijana Uherek Stevanović da joj pošaljem tri pesme za onlajn književni forum u Tunisu. Moji stihovi su prevedeni na engleski i prvi put sam tada bila predstavljena na nekom međunarodnom forumu – priča, za “Novosti”, Zlata, kako je sve krenulo.

Foto: Z. Rašić

Od tada je strast za virtuelnim takmičenjima ne napušta. Od Prve umetničke olimpijade u organizaciji Društvenog kluba Subotice i Udruženja balkanskih umetnika, preko domaćih i stranih pesničkih onlajn festivala, stigla je čak do Teksasa, Indije, Brazila, Bangladeša, Nigerije, Rusije, Australije, Perua… To su sve konkursi sa više stotina učesnika, a sa mnogih je pokupila od prve do treće nagrade, brojne diplome, pohvale i zahvalnice. Zlata je tako ušla u elektronske zbornike, antologije i bibliografije.

Ne prođe dan da ova kreativna žena ne otvori na kompjuteru neki od poetskih foruma da vidi ima li šta novo i jesu li rezultati sa nekog od festivala stigli. I skoro svakodnevno se obraduje. Na konkurs šalje pesme koje je u međuvremenu napisala, a ako su tematski – piše ih namenski. Oprobala se i u pričama, piše aforizme, epigrame, haiku, anegdote…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati