KRUNA SVETSKE KARIJERE: Dodelom "Beogradskog pobednika" Miljenu Kreki Kljakoviću zatvara se FEST

D. MATOVIĆ

16. 05. 2021. u 15:00

NA zatvaranju 49. Festa poznati scenograf Miljen Kreka Kljaković večeras će primiti nagradu "Beogradski pobednik", uz projekciju dokumentarnog filma o njemu "Kreka: Lovac na snove".

КРУНА СВЕТСКЕ КАРИЈЕРЕ: Доделом Београдског победника Миљену Креки Кљаковићу затвара се ФЕСТ

Foto Tanjug

Dokumentarac o našem najznačajnijem filmskom scenografu juče su na konferenciji za medije predstavili reditelj filma Slobodan Ivetić, producent Jadranka Blanuša i glavni junak.

- Film sam gledao ranije u različitim fazama i montaži i smatram da je zanimljiv sam po sebi da ostane kao zaveštanje - podelio je Kljaković prve utiske.

- Scenografija, na žalost, nikada nije toliko isturena i istaknuta u prvi plan, već je povučena na margine dešavanja svakog filma, a opet je veoma važan element i značajan faktor u svakom filmu.

Naglašavajući da ga svaki film na svoj način inspiriše, Kljaković je rekao:

- Izazovi nisu isti za svaki projekat, ali glavno nadahnuće uvek dolazi iz čitanja filmskog scenarija. Inspiracija iz čitanja osnovne filmske priče vas gura napred, da uradite ono što bi trebalo, šta se od vas očekuje.

Slobodan Ivetić, Foto Tanjug

Kljaković je dobio mnoge svetske značajne nagrade, ali "Beogradski pobednik" za njega ima specifičnu težinu.

- Ova nagrada predstavlja, na neki način, krunu na sve što sam postigao i budi u meni jake emocije, jer sam sa balkona Doma sindikata gledao prve projekcije otvaranja Festa, pre blizu pet decenija, kada nisam ni sanjao da ću se baviti filmom.

BEZ KUSTURICE

KREKA je na konferenciji priznao da mu je žao što u filmu o njemu nema Emira Kusturice, sa kojim je radio nekoliko značajnih dela - "Dom za vešanje", "Arizona drim" i "Andergraund":

- Snimanje "Podzemlja" neizmerno se odužilo, a radili smo ga pod vrlo teškim okolnostima, jer se u to vreme naša zemlja i raspadala. Taj film je bio rekvijem za našu bivšu zemlju. Posle tog zahtevnog i napornog, velikog filma, svi smo se udaljili jedni od drugih i svako je našao neki svoj put. Malo ko je ostao u kontaktu ili se družio posle toga. Verovatno smo se previše istrošili u tom projektu.

U filmu "Kreka: Lovac na snove" o scenografu govore velika svetska imena režije - Ridli Skot, Beri Levinson, Brajan Helgeland, kao i domaći autori Goran Marković i Srđan Karanović, i američki glumac - Džoni Dep. Iranski reditelj Mađid Mađidi, sa kojim je Kreka sarađivao na spektaklu "Muhamed: glasnik Boga", takođe, jedan je od sagovornika.

Miljen Kreka Kljaković, Foto Tanjug

U dokumentarcu "Kreka" čuveni američki scenarista i režiser Brajan Helgeland ("Poverljivo iz L.A.") kaže da "dok ima Kreke i njegovog rada, biće i velikih filmova", na šta umetnik skromno kaže da će velikih filmova, holivudskih spektakala uvek biti, i bez njega. Reditelj dokumentarca o Kreki, Slobodan Ivetić, otkrio je da poznaje scenografa već 20 godina. Producent Jadranka Blanuša je najavila da bi trebalo da se snima i TV serija o velikom scenografu, kao i da se realizuje veoma ambiciozna izložba.

Film "Kreka" na osnovu selekcije, baš na Festu, dobio je poziv za festival u Tajvanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!