DIRIGENT PAVLOVIĆ SE JAVNO IZVINIO: Stihove izgovorene na svečanosti povodom Dana Pobede nesvesno sam pripisao Momčilu Nastasijeviću

Novosti online

15. 05. 2021. u 14:04

POVODOM bure koja se podigla u javnosti nakon što su na svečanosti povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i nacizmom 9. maja u Narodnom pozorištu izgovoreni stihovi koje je u Drugom svetskom ratu koristio profašistički Srpski dobrovoljački "Zbor" Dimitrija Ljotića, a posle teksta objavljenog u jučerašnjem broju "Večernjih novosti" pod naslovom "Nastasijeviću podmetnuli stihove", oglasio se autor scenarija Đorđe Pavlović.

ДИРИГЕНТ ПАВЛОВИЋ СЕ ЈАВНО ИЗВИНИО: Стихове изговорене на свечаности поводом Дана Победе несвесно сам приписао Момчилу Настасијевићу

Foto: Printscreen

U javnom izvinjenju dirigent Pavlović objašnjava kako se dogodilo da sporne stihove pripiše pesniku Momčilu Nastasijeviću, kao i zašto je pobednička proslava imala komemorativan ton:

- Kao jedini i isključivi autor scenarija upućujem izvinjenje svima koje su pojedini sadržaji tog programa sa pravom uznemirili. Scenario je rađen po principu libreta za operu samo što tekst nije pevan nego je deklamovan, a sve vreme je u podlozi tekla muzika, kao osnov celokupnog programa, "natopljena" melanholijom-patnjom koja simboliše žal za izgubljenim životima. Na ovaj način hteo sam da dam jedan drugi vid umetničke koncepcije koji je različit od uobičajenih.

- Želim da naglasim to da sam, prevashodno vođen potrebom da osnov programa čine dela umetničke muzike, a svojom nesmotrenošću i nedovoljnim poznavanjem književno-istorijske materije, u tekst scenarija uneo i stihove koje sam, koristeći očito nepouzdane internet izvore, nesvesno pripisao našem velikom pesniku Momčilu Nastasijeviću čime sam bez zle namere u zabunu doveo sve koji su bili uključeni u realizaciju svečane akademije.

- Stoga upućujem izvinjenje državnim zvaničnicima prisutnima na svečanoj akademiji i svima koji su poklonili poverenje podatku sadržanom u mom scenariju da je autor problematičnih stihova Momčilo Nastasijević, učesnicima u realizaciji programa, članovima porodice Nastasijević, kao i celokupnoj javnosti.

- Posebno izvinjenje upućujem Dejanu Ristiću, članu komisije, kao i dramskim umetnicima Vjeri Mujović, Nebojši Kundačini i Lepomiru Ivkoviću zbog toga što su, bez svoje stvarne odgovornosti, prethodnih dana u javnosti bili izloženi neprijatnostima i prozivanjima. Naglašavam da nisam imao nameru da svojim scenarijem izazovem uznemirenje javnosti i povredim osećanja građana. Svestan odgovornosti za učinjeni propust upućujem iskreno izvinjenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega