OTVOREN 49. FEST: Uručene počasne nagrade, odata počast preminulim velikanima srpskog glumišta (FOTO)

A.Z. Klisurić

07. 05. 2021. u 22:19

MEĐUNARODNI filmski festival - Fest, koji se organizuje 49. put po redu, otvoren je svečano u Sava centru projekcijom filma "Veliko iskopavanje" Sajmona Stouna. Na svečanoj ceremoniji uručene su počasne festivalske nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Puriši Đorđeviću i glumcu Radetu Šerbedžiji.

ОТВОРЕН 49. ФЕСТ: Уручене почасне награде, одата почаст преминулим великанима српског глумишта (ФОТО)

Foto: Milena Anđela

Bogatu karijeru Puriše Đorđevića krasi više od 21 igranog filma, 50 dokumentarnih, kao i 12 knjiga.

- Lepo je da je Fest opet sa nama, a dobro je da sam i ja sa vama. Snimio sam mnogo ulica, gradova, lica. Ono što sam umeo i što nisam, pokušao sam da izrazim u svojim filmovima - rekao je Puriša Đorđević. On je beogradskoj publici otkrio i da sada snima novi film.

Nagradu mu je uručio Bora Anđelić filmski kritičar i nekadašnji umetnički direktor ovog festivala, koji je rekao da je godinama pratio umetnički doprinos našoj kulturi i filmskoj umetnosti Puriše Đorđevića, a da bi o njegovom radu moglo da se govori satima.
Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, "Beogradskog pobednika" uručio je Radetu Šerbedžiji.

- Ponosan sam što sam deo ove sjajne kinematografije južnih slovena, koji su se nekada zvali Jugosloveni, i ovog festivala. Jugoslovenski film je bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih u svetu. - rekao je Rade Šerbedžija. - Režiseri i filmski radnici koji su u sred Beograda osnovali ovakav veličanstven festival, i srećan sam što sam mali deo tog bogatog vremena. Kada je Fest nastao bio je priznanje jednoj zemlji, jer je to bila svetla pozornica gde su dolazili filmovi iz celog sveta. I zato sa ponosom kažem da predstavljam deo tih filmadžija.

Koliko beogradska publika ceni i voli rad ova dva velikana, dokaz je i aplauz koji se prelomio salom Sava centra.

Uprkos pandemiji, festival će se održati uživo u bioskopskim salama, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Ovogodišnji Fest pod simboličnim sloganom "Povratak u budućnost" trajaće do 16. maja.

Projekcije će biti organizovane u salama Sava centra, Doma omladine Beograda, "Kombank dvorane" i bioskopu "Sinapleks Galerija Beograd".

U narednih deset dana premijerno će biti prikazano više od 70 filmova iz najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Kako su najavili organizatori festivala u glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su i tri domaća ostvarenja.

ODLAZAK VELIKOG BROJA VELIKANA

NA SAMOM početku ceremonije minutom ćutanja odata je počast svim preminulima od virusa korona. Organizatori su u čast velikog broja glumaca, režisera i umetnika koji su učestvovali u stvaranju filmova širom sveta, pripremili i kratak video u kome su "pomenuti" velikani, koji su nas napustili od početka pandemije. Beogradska publika najemotivnije je reagovala na srpske glumce, i u njihovu čast aplauz je ispunio salu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega