MARININ PORTRET OD VOSKA U HRAMU MODE: Izložba naše slavne umetnice u glamuroznoj ulici Spiga u Milanu

Marina MUŠTOVIĆ, specijalni izveštač Milano

06. 05. 2021. u 09:22

U ČUVENOJ ulici Spiga u srcu starog Milana, otvorena je krajem aprila izložba svetski poznate srpske konceptualne umetnice i performera Marine Abramović koja već duže vreme živi u Njujorku i svakako spada u bogatu svetsku kosmopolitsku elitu.

МАРИНИН ПОРТРЕТ ОД ВОСКА У ХРАМУ МОДЕ: Изложба наше славне уметнице у гламурозној улици Спига у Милану

Foto EPA

U organizaciji milanske galeristkinje Lie Rume koja je eksluzivni organizator svih njenih umetničkih predstavljanja italijanskoj publici, pa tako i ove najnovije pod nazivom The Communicator i Extasy II, ovoga puta nije bilo nikakvog svečanog vernisaža, ali praktično ni hordi poklonika "genijalne Marine" (citat rimske "Republike"), a italijanska štampa tvrdi da su za sve krive epidemija i panika oko virusa korona. Izložba je bila i pokušaj Lie Rume da se nekako oživi Via Spiga, odnosno ceo "modni četvorougao" koji je potpuno zamro i postao avetinjski pust. I, to iz prostog razloga što su iz Milana nestali strani turisti; tačnije kupci u ekskluzivnim buticima - bogati Rusi, Amerikanci, ali i Kinezi, ali i brojni znatiželjnici koji su želeli da se barem uslikaju ispred butika "Armanija", "Prade" ili "Diora", kad već tamo ne mogu ništa da kupe.

UMETNICA Marina Abramović, Foto EPA

Naime, u izlozima ekskluzivnih butika izložen je portret-skulptura Marine Abramović - izliven od voska, ofarban u crno, postavljen na stakleno postolje i ukrašen kamenčićima od crnog, belog i roze kvarca. U kratkoj brošuri koju nudi galerija "Lia Ruma" stoji da je ovo postupak izrade sakralnih ikona i da je lice umetnice ujedno i katalizator energije i snage koja nam je preko potrebna i to uprvo preko ukrasnih poludragih kamenčića, koji su prema istočnjačkoj tradiciji meditacije ujedno i primaoci i predajnici pozitivne energije.

PRIVEZAK OD 1.500 EVRA

U KVARTU "modni četvorougao", koji formira nekoliko uličica, kvadratni metar stana košta i više od 10.000 evra. Srećnici koji su od nekog pretka nasledili makar i 20 kvadrata poslovnog prostora mogu već duže vreme srećno da trljaju ruke - elitne modne kuće "Guči", "Valentino", "Dior" i "Iv Sen Loran" nisu pitale za cenu kada su nekadašnje bakalnice, stolarske radnje, krojačnice i mesare pretvarale u hramove mode sa svojim potpisom. U ovim eksluzivnim buticima najjeftiniji artikal je jedan privezak za ključeve sa potpisom milanske modne marke "Prada" koji košta 1.500 evra.

Extasy II je fotografija koja bi trebalo da nas pre susreta sa skulpturama koje emituju energiju prvo uvede u meditaciju i da se zatim prepustimo emotivnoj i psihičkoj ravnoteži primanja dobrih vibracija.

EKSPONAT Portret u vosku ukrašen kvarcom, Foto EPA

Inače, Marina Abramović je u organizaciji iste galeristkinje 2012. doživela veliki uspeh sa vrlo sličnom izložbom po naslovom: With eyes closed I see happiness. U pitanju su isto bile skulpture izlivene od voska i ukrašene kvarcom čija je moć takođe bila terapeutska.

Teško je takvu umetnost danas objasniti običnom čoveku koji jedva sastavlja kraj sa krajem i već više od godinu dana, zbog strogog "lokdauna", ne izlazi iz kuće. Pogotovo kada su psihijatrijske ordinacije prepune i kada je korona bilans, uprkos svim preduzetim merama zaštite i vakcinama: 14.320 novozaraženih i 288 mrtvih. U svakom slučaju, ikone - skulpture Marine Abramović koje u ovim sumornim vremenima emituju pozitivnu energiju su ipak neka doza optimizma. Sigurno za samu umetnicu kojoj je nedavno potvrđena samostalna retrospektivna izložba za 2023, i to kao prvoj ženi u prestižnoj londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!