ANTIČKI JUNAK NA ČELU MAFIJE: Večeras premijera u Dorćolskom narodnom pozorištu

V.N.

05. 05. 2021. u 10:17

U DORĆOLSKOM narodnom pozorištu, na sceni "Kostodrom", večeras je premijera Sofoklovog "Cara Edipa", u režiji Filipa Gajića.

AНТИЧКИ ЈУНАК НА ЧЕЛУ МАФИЈЕ: Вечерас премијера у Дорћолском народном позоришту

Foto N. Gajić

- Predstavićemo jedan od najznačajnijih komada u istoriji svetske dramaturgije. Radnja je smeštena u današnjicu, u njujorško podzemlje. Edip je na čelu familije koja rukovodi građevinskom mafijom - objašnjava reditelj Filip Gajić.

- Gazi svoj put, ali bežeći od zadate sudbine sve joj bliže prilazi. Na početku ubija svog oca, rešava nerešivu zagonetku koju mu postavlja Sfinga, dajući odgovor - čovek.

Reditelj objašnjava da u toj nesrećnoj priči o čoveku, Edip će se oženiti svojom majkom i dobiti decu:

- U centru svetske prestonice vlada kuga, a narod će biti spasen kad se uhvati i kazni ubica. U detektivskoj istrazi Edip neće kao Hamlet pronaći krivicu u drugima, već u sebi samom. Na jedan način ovu priču koristio je i Frojd, na drugi Pazolini, a mi ćemo na svoj, treći način. Verujem da će se pred gledaocima naći uzbudljiva i žestoka predstava o tragičnoj sudbini sveta koja se ponavlja hiljadama godina u generacijama koje su bile, koje jesu i koje će biti - ističe Gajić.

U predstavi igraju Stevan Šerbedžija, Ivona Momirović, Danilo Klinčar, Jovana Krstić, Željko Stefanović, Strahinja Padežanin, Džo Nikolas, Matija Ristić i drugi. Kostimograf je Ljubica Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)