FALSIFIKOVALI IM PEČATE I DOKUMENTA: Fantom u kući pisaca - Ko je u ime Udruženja književnika sklapao ugovore i ispisivao bankarske uplatnice?

E. V. N.

21. 04. 2021. u 07:39

U DUGOJ i burnoj istoriji Udruženja književnika Srbije svašta se događalo, ali da neko, zarad svoje promocije i ambicija, falsifikuje sva njihova dokumenta - bivalo nije.

ФАЛСИФИКОВАЛИ ИМ ПЕЧАТЕ И ДОКУМЕНТА: Фантом у кући писаца - Ко је у име Удружења књижевника склапао уговоре и исписивао банкарске уплатнице?

Foto M. Anđela

A upravo se sa tim suočava UKS koje je protiv počinioca Mihajla Žilovića podnelo dve krivične prijave.

Sve je počelo prevarom kao u nekoj lošoj komediji kada je, maja 2019, u sedište UKS došao Miloš Kušaković, tvrdeći da je dobio posao sekretara Udruženja. Na zaprepašćenje prisutnih pokazao je potvrdu o zaposlenju i visini primanja, aneks ugovora o radu, pa čak i rešenje o godišnjem odmoru - sve to sa pečatima UKS. Vrlo brzo je dokazano da je mladi čovek teško obmanut, jer su sva dokumenta bila lažna, a dobio ih je od Mihajla Žilovića koji se predstavlja kao bivši student i pisac.

Samo četiri meseca kasnije, na sajtu "Konkursi regiona" obajavljen je, pod logom Udruženja književnika Srbije, "Konkurs UKS-a povodom upisa novih članova za 2019/2020. godinu". Raspisalo ga je Udruženje mladih književnika Srbije, koje se predstavilo kao "neprofitabilna organizacija kojoj je cilj da okupi sve mlade pisce, pesnike i književnike iz cele Srbije". U obrazloženju konkursa navedeno je da učesnici mogu da budu osnovci, srednjoškolci i stariji. Pritom su traženi lični podaci, kopija krštenice maloletnih i kopija lične karte punoletnih lica, kao i članarina koja na godišnjem nivou iznosi 1.200 dinara. Zbog ovog grubog falsifikata UKS je podnelo i drugu krivičnu prijavu.

Nova provokacija na adresu Francuske 7, stigla je početkom aprila ove godine kada je redakcija dečjeg časopisa "Zmaj" obavestila UKS da ovaj časopis ponovo izlazi posle sedamnaest godina i od Udruženja moli dodelu prostorije "gde bi redakcijski bili obezbeđeni". U pismu se još navodi: "Ponovo proživljavamo početak, izvesno je da neće biti lako, ali ukoliko budemo ujedinjeni i naša vizija bude jasna, uspećemo u tome." Navedeno je da su u toku pregovori sa ministarstvima prosvete i kulture, a da su planirani i pregovori sa Crnom Gorom.

- Ne mogu da verujem da neko čini teško krivično delo na našu štetu i da posle dvogodišnje istrage u policiji i predmeta koje je u tužilaštvu ima još drskosti da, u ime nekog fantomskog "Zmaja" traži od Udruženja prostoriju - kaže, za "Novosti", Dragan Mraović, član UO UKS. - Nisam siguran da li su tvorci ovog falsifikata za "Padinsku Skelu" ili za "Lazu". Proverili smo: te Žilovićeve redakcije nema u agenciji za privredne registre, svi njihovi papiri su falsifikati na kojima se koristi ime i četiri pečata UKS. Lično sam odgovorio na njihov dopis za prostoriju, tražeći da dostave dokumenta koja ih legitimišu, ali se više nisu javili.

ŽILOVIĆ: REČ O NESPORAZUMU

MIHAJLO Žilović, predsednik Udruženja mladih književnika Srbije, tvrdi da je reč o nesporazumu, da je njegova koleginica greškom okačila na sajt logo Udruženja književnika Srbije i da je greška brzo otklonjena.

- Sporni pečat nije naš, već Književne zajednice Kragujevca, koja objavljuje časopis "Krilo" - kaže Žilović za "Novosti". - Sa njima već neko vreme sarađujemo.

Udruženje mladih književnika Srbije ima potpisan sporazum o saradnji sa Udruženjem književnika Crne Gore, iako su im i članovi i ciljevi potpuno različiti. Naime, Udruženje mladih književnika Srbije, po rečima predsednika, ima oko 2.500 članova od 18 do 65 godina.

- Članovi mogu da budu svi kreativni ljudi, nije potrebno da imaju objavljenu knjigu - kaže Žilović, predsednik Udruženja u kojem su književnici i tekstopisci ravnopravni.

Po njegovim rečima, časopis "Zmaj" štampaju u BiH, a, kako piše u ugovoru, autorska prava su dobili od Mile Alečković.

U Žilovićevom dopisu se, ističe Mraović, zloupotrebljava i ličnost dr Mile Alečković čije je ime, inače, otkucano na kompjuteru, ali bez potpisa. Reč je o ćerki velike pesnikinje Mire Alečković koja je više od četiri decenije bila urednik "Zmaja", kao i predsednik UKS.

Na pitanje "Novosti", da objasni o čemu je, zapravo, reč, Mila Alečković je kratko odgovorila:

- Nisam u toku i ne znam o čemu se radi. Nikakve veze nemam sa tim sporom.

O kakvoj se ružnoj manipulaciji radi, nastavlja Mraović, može se videti i iz navodnog pečata UKS na njihovim "dokumentima":

Foto Arhiva

Dragan Mraović

- Udruženje nikada nije imalo trouglasti pečat latinicom, pa se lako može utvrditi da su to čisti falsifikati - navodi Mraović. - U ime našeg udruženja sklapali su ugovore o radu, popunjavali bankarske uplatnice, pravili poreske prijave o obračunatom porezu i doprinosima za socijalno i penzijsko osiguranje na ličnu zaradu preduzetnika. Pored materijalne štete po UKS, narušen je naš ugled, jer se majstor te podvale predstavljao kao predstavnik izmišljenih delegacija, vodio ih po Srbiji i pregovarao o nekakvoj našoj budućoj saradnji. U nekim njihovim "dokumentima" pominje se i Duška Vrhovac, bivša potpredsednica UKS, koja je vešću o toj "saradnji" bila potpuno zatečena.

Sada očekujemo brzu reakciju tužilaštva, jer su, ipak, prošle dve godine od naše prijave. Koliko znamo policija je obavila svoj posao i to veoma profesionalno. Sada očekujemo sudski proces - zaključuje Mraović.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega