NARODNI MUZEJ U KRUŠEVCU U PROTEKLE DVE GODINE: Stalnu postavku videlo 42.000 posetilaca (FOTO)

S. B.

20. 04. 2021. u 13:19

STALNU postavku Narodnog muzeja u Kruševcu, dovršenu pre dve godine, videlo je u tom periodu čak 42.000 posetilaca. Ova poseta zabeležena je uprkos epidemiji KOVID-19 u proteklih godinu dana, a preduzimanjem pravih mera za prevazilaženje prepreka i otežanih okolnosti poslovanja usled svih okolnosti dovela je ipak do toga da se komunikacija sa publikom nastavi. Kruševački muzej je i dobitnik prestižne nagrade "Mihajlo Valtrović“, koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

НАРОДНИ МУЗЕЈ У КРУШЕВЦУ У ПРОТЕКЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ: Сталну поставку видело 42.000 посетилаца (ФОТО)

FOTO: S. Babović

U 820 kvadrata izložbenog prostora u muzeju su izloženi tragovi Moravske Srbije (Kruševac, Stalać, Koznik), geološka zbirka sa atrakcijama poput vilice mastadonta starog oko 12 miliona godina, rimske figure iz 4. veka, numizmatički rariteti, mozaici, replike i maketa Kruševca iz 1374. godine, odnosno 1376. godine, zidni reljefi, konerzvirana maketa Vidovdanskog hrama iz 1912. godine, delo vajara Ivana Meštrovića.

FOTO: S. Babović

Tu su i dragoceni legati kompozitora Stanislava Biničkog (1872-1942) i njegovog oca Stevana,uniforme iz Prvog svetskog rata, zastava 12. Pešadijskog puka Cara Lazara i zastava Pevačkog društva “Car Lazar”, brojna etnološka svedočanstva.

FOTO: S. Babović

Od 2017. godine, kada je otvoren prvi deo nove stalne postavke, Narodni muzej beleži skok posete od 20 do 30 posto na godišnjem nivou, a tokom prošle godine i pored epidemije, uspeli su da privuku isti broj posetilaca kao i pretprošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna