DEPO NEOPHODAN ZA ŽIVOT BIBLIOTEKE: Otvorena izložba idejnih rešenja za proširenje hrama knjige u Karađorđevom parku

M. MIRKOVIĆ

08. 04. 2021. u 13:42

ДЕПО НЕОПХОДАН ЗА ЖИВОТ БИБЛИОТЕКЕ: Отворена изложба идејних решења за проширење храма књиге у Карађорђевом парку

Foto Studio mitarh

SVA idejna rešenja pristigla na arhitektonsko- urbanistički konkurs za proširenje Depoa Narodne biblioteke Srbije, izložena su od juče u Atrijumu biblioteke.

Izložbu, koja predstavlja svih 26 radova među kojima su i tri nagrađena, otvorili su v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, predsednica konkursnog žirija Nađa Kurtović Folić i akademik Branislav Mitrović, autor prvonagrađenog rešenja koje uz njega potpisuje dr Đorđe Alfirević.

Proširenje depoa i multifunkcionalnog galerijskog prostora obuhvataće oko 12.000 kvadratnih metara, a jedan od osnovnih uslova konkursa bio je da novi deo zgrade Narodne biblioteke Srbije u Skerlićevoj ulici ne narušava izgled postojeće zgrade.

Veći deo prostora zauzimaće depo za bibliotečku građu, koji će biti smešten pod zemljom, dok će manji deo prostora biti namenjen za održavanje kulturnih događaja i najširu publiku.

Foto Studio mitarh

Pištalo, koji je juče sa ministarkom Gojković položio cveće na mestu nekadašnje biblioteke na Kosančićevom vencu, naglasio je da se ovde radi o funkcionisanju institucije od prvorazrednog značaja - za šta je adekvatan prostor neophodan preduslov.

- Veoma mi se dopao prvonagrađeni predlog i pre no što sam znao da će biti izabran, veliko mi je zadovoljstvo što je upravo taj rad odabran - dodao je Pištalo.

Nađa Kurtović Folić istakla je da je žiri bio izuzetno zadovoljan odzivom ali i samim pristiglim radovima:

- Pored uobičajenih kriterijuma morala se uzeti u obzir namena objekta i njegova multifunkcionalnost kao postavljeni zahtev, te uklopljenost u(z) zdanje biblioteke, a ovde je to rešeno na najbolji način uz postavljanje vrlo kvalitetne, logične veze sa postojećim objektom, plato sa staklenim ulazom i travnatu, zelenu plohu kao spoljašnji omotač.

Nagrađeni

PRVONAGRAĐENO konkursno rešenje je rađeno u okviru arhitektonskog studija MITarh d.o.o. iz Beograda, a projektanti su Dušan Međedović, Uroš Majstorović, Stefan Lakić, Dušan Grujović.

Druga nagrada pripala je studiju "AKVS arhitektura" čije rešenje potpisuju Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum, Ana Petrović i Aleksa Bekić.

Treću nagradu ponelo je rešenje čiji su autori Zoran Radojičić i Dejan Miljković a saradnici Petar Sazdanović i Vida Nedeljković, u okviru biroa ARCHTIC d.o.o. i "Dejan Miljković arhitekti d.o.o."

Arhitekta Mitrović rekao je da je velika privilegija raditi na mestu kakvo je Narodna biblioteka, pokušati da se nekako integriše i nadoveže, nadogradi na jedan već kultni objekat izuzetnog arhitekte profesora Ive Kurtovića.

POBEDNICI Branislav Mitrović sa svojim timom, Foto B. Rakočević

- Ideja našeg malog tima, ono čime smo se rukovodili radeći na projektu, bila je da neisticanjem, mimikrijom, neeksponiranjem napravimo multifunkcionalni sklop i sve zahtevane sadržaje koji treba da imaju svoj život - objasnio je Mitrović.

- Nadam se da smo u nekoj meri uspeli, zahvaljujem se žiriju što je to prepoznao. Privilegija je takođe i biti među ovakvim radovima, među kojima je žiri imao veliku i tešku obavezu da se opredeli. Trudićemo se da u sledećim koracima, tokom rada na objektu, opravdamo poverenje. Bez uzajamne konekcije sa rukovodstvom biblioteke kao naručioca, sinergije i međusobne podrške, kakav god da je naš predlog, ne bismo mogli da ga zaokružimo i valjano zaokružimo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)