BUĐENJE NOVOG "ZMAJA": Posle sedamnaest godina ponovo izlazi čuveni književni časopis za decu

M. MIRKOVIĆ

08. 04. 2021. u 12:22

LEGENDARNI književni časopis za decu "Zmaj" postojao je punih pola veka, sve do 2003. godine da bi danas, sedamnaest godina kasnije, doživeo ponovno "buđenje" i započeo novi život.

БУЂЕЊЕ НОВОГ ЗМАЈА: После седамнаест година поново излази чувени књижевни часопис за децу

Foto Promo

Udruženju mladih književnika Srbije pripala je ta velika čast i ukazano poverenje da obnovi i nastavi dugogodišnju svetlu tradiciju jednog od najpoznatijih listova za najmlađe.

Tako, uz podršku Mile Alečković, ćerke jednog od osnivača časopisa - čuvene pesnikinje Mire Alečković, mladi tim Udruženja nastavlja rad slavnih naših poeta poput Desanke Maksimović, Dragana Lukića, Arsena Diklića, Aleksandra Vuča, Oskara Daviča i mnogih drugih, krećući u nove poduhvate stazom koju su ucrtala sve sama najblistavija pera.

Foto Promo

Udruženje mladih književnika Srbije nastavlja tamo gde je stao stari tim urednika "Zmaja" i nadovezuje se na poruku njegovog poslednjeg redakcijskog odbora koja glasi:

- "Zmaj" će, nadamo se, verujemo, sigurni smo, i opstati, i ostati. I pored svega. I uprkos svemu.

Širom Srbije i Srpske

ČASOPIS "Zmaj" se, po ceni od 150 dinara, distribuira u Republici Srpskoj, a štampano izdanje za čitaoce koji se ne pretplaćuju biće moguće kupiti na kioscima širom Srbije. U toku su pregovori sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oko distribucije časopisa kakva je postojala nekada, kada se delio deci.

Foto Promo

Novo izdanje časopisa će se, kako najavljuju iz uredništva, dičiti savremenim dizajnom, i biće po svemu prilagođeno potrebama današnje čitalačke publike kako bi se književnost na pravi način približila novim generacijama dece i omladine - što i jeste bio prvobitni koncept časopisa. Pored dečje književnosti kao originalnog koncepta, novi "Zmaj" će uključivati i sadržaje namenjene odrasloj čitalačkoj publici.

- Našim najmlađim čitaocima smo takođe namenili školicu pravopisa, savete za čitanje i pomoć u razumevanju lektire, a odvojili smo i dve posebne strane za njihove pesmice, priče i crteže - navodi Mihajlo Žilović, glavni i odgovorni urednik.

- Srednjoškolcima su posvećene rubrike iz istorije i teorije književnosti, analize i tumačenja lektire, kao i saveti za pisanje eseja i pismenih radova. Naši odrasli čitaoci će moći da uživaju u originalnim prevodima sa grčkog, francuskog i turskog jezika, da prošire horizonte kroz debate i rasprave o književnosti ili da se jednostavno opuste uz anegdote iz života naših poznatih pisaca. Najzad, za ljubitelje dobre knjige smo probrali aktuelne, sveže i proverene naslove, za svačiji ukus pa čak i za one najprobirljivije, a očekuju vas i razgovori o književnosti sa našim poznatim piscima, pesnicima, glumcima i mnogim drugima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)