KAPETAN AMERIKA POSTAO GEJ: I kompanija "Marvel" rešila da odgovori na zahteve političke korektnosti

A. POPADIĆ

20. 03. 2021. u 13:00

Kompanija "Marvel" počela je sa pisanjem nove istorije najavivši da će jedan od najpoznatijih superheroja Kapetan Amerika u novom stripu biti predstavljen kao gej. Novi strip junak zove se Aron Fišer, a prvi broj iz ovog mini-serijala u prodaji će se naći 2. juna.

КАПЕТАН АМЕРИКА ПОСТАО ГЕЈ: И компанија Марвел решила да одговори на захтеве политичке коректности

Foto "Marvel"/printskrin

- Fišer je neustrašivi tinejdžer koji ustaje u zaštitu svojih prijatelja beskućnika i odbeglih - navodi se u saopštenju.

A prve objavljene skice prikazuju da novi Kapetan Amerika ima čirokanu i sa strane izbrijanu glavu, tetovaže (među kojima je i američka zastava), pirsinge...

Marvel Comics tako proslavlja 80. rođendan upravo promocijom novog strip serijala The United States of Captain America. U njemu četvorica heroja, Stiv Rodžers, Sem Vilson, Baki Barns i Džon Voker, koji su u nekom trenutku bili u koži Kapetana Amerike kreću u potragu za izgubljenim Stivovim štitom. Tokom putovanja sreću obične ljude koje je Kapetan inspirisao na hrabrost i odbranu svoje zajednice. Jedan od njih je i Aron Fišer, koji će postati Kapetan Amerika Železnice.

- Aron je inspirisan mnogobrojnim herojima kvir zajednice: aktivistima, vođama i običnim ljudima koji se bore za bolji život. On je na strani progonjenih i zaboravljenih. Nadam se da će ova naša priča imati odjeka kod čitalaca i inspirisati novu generaciju heroja - poručio je autor ovog stripa Džoš Truhiljo.

Za ilustratora koji je crtao Fišera i njegove avanture angažovan je transrodni umetnik Jan Bazaldua.

- Srećan sam što čitaocima mogu da predstavim otvorenu gej osobu koja se divi Kapetanu Americi i bori se protiv zla kako bi pomogla onima koji su za društvo gotovo nevidljivi. Dok sam ga crtao razmišljao sam: Kapetan se bori protiv supermoćnih bića i gotovo uvek spasava svet, ali Aron pomaže onima koji hodaju sami ulicama i svakodnevno se suočavaju sa problemima - rekao je Bazaldua.

I dok će čuveni Kapetan Amerika u stripu postati gej, na filmu će biti - crnac. Ovo je zaključak poslednje scene blokbastera "Osvetnici: kraj igre", kada "beli" Kapetan Amerika Stiv Rodžers predaje svoj magični štit tamnoputom junaku Falkonu uz reči: "Ovo je sada tvoje". O ovoj promeni, međutim, u "Marvelu" još ćute.

Ipak, jasno je da je ova kompanija odlučila da odgovori na zahteve o različitosti i političkoj korektnosti, tako što u svoj univerzum uključuju sve više žena, crnaca, gejeva... Ta odluka se pokazala i finansijski isplativom kada je 2018. objavljen prvi film sa tamnoputim superherojem Crni Panter. Odmah je postao blokbaster, a osim velike zarade "Marvelu" je doneo dobre kritike, pa čak i nominaciju za Oskar za najbolji film. Sudeći po poslednjim najavama, mnogi dobro poznati heroji "promeniće kožu".

EDICIJE "ZA ODRASLE"

U "Marvelu" je, navodno, tokom osamdesetih postojalo pravilo "bez gejeva u stripu", a svaki strip u kome se pominje neki pripadnik LGBT populacije morao je da nosi oznaku "samo za odrasle". Prvi gej junak u "Marvelovom" univerzumu bio je mutant iz "Iksmen" serijala Severna zvezda. Iako ga je njegov autor Džon Birn još 1979. osmislio kao geja, njegova seksualnost u stripu bila je sakrivena sve do 1992, da bi se 2012. u stripu i venčao sa svojim dugogodišnjim partnerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije