AVANTURE VAMPIRA I KRALJEVIĆA MARKA: Izdanje prvih albuma našeg najdugovečnijeg strip-serijala "Vekovnici"

Marina Mirković

19. 01. 2021. u 13:47

OD prve knjige, objavljene 2007. godine u četiri broja "Politikinog zabavnika", strip-serijal scenariste Marka Stojanovića "Vekovnici" - koji danas živi u jedanaest albuma, izgradio je i potvrdio status najdugovečnijeg i možda najvažnijeg stripskog poduhvata u nas.

АВАНТУРЕ ВАМПИРА И КРАЉЕВИЋА МАРКА: Издање првих албума нашег најдуговечнијег стрип-серијала Вековници

Foto Privatna arhiva

Već uveliko kultni serijal, koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka, koji s kraja 18. veka susreću mitološka bića, ali i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić, te likove iz književnosti poput Fausta, D`Artanjana, Frankeštajna - u protekloj godini je najzad dočekao i izdanje u vidu integrala.

Na ideju o kreiranju integrala, neumorni strip pregalac iz Leskovca Stojanović, došao je "na zahtev publike" - prosto, prvih albuma nije bilo ni za lek, a interesovanje publike nije se smanjivalo.

Foto Privatna arhiva

Prva dva broja "Vekovnika" - "Rekvijem" i "Pasji život" (ova priča je dopunjena, što predstavlja ekskluzivu izdanja) nalaze se u ovom samostalnom autorskom izdanju Marka Stojanovića, koje u tvrdom povezu i koloru, na 134 stranice, predstavlja radove crtača Aleksandra Sotirovskog, Borivoja Grbića, Dejana Nenadova, Denisa Dupanovića, Marka Nikolića, Radomira Izgarevića, Tihomira Čelanovića i Vladimira Aleksića. Naslovnicu su radili Dalibor Talajić i Velibor Stanojević.

Stojanović je svoj dugogodišnji projekat i pokrenuo tako što je potražio pomoć mnogobrojnih domaćih strip crtača, sa idejom da svi oni daju svoj doprinos u stvaranju serijala - sa po nekoliko, besplatno nacrtanih tabli.

Sada, kada je serijal već uveliko etabliran, tražen i voljen i van granica naše zemlje, Marko odavno nema nikakvih problema sa nalaženjem crtača - na stripu je sarađivalo preko 250 strip-crtača iz Grčke, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Grčke, a kako kaže - spisak se čita kao "ko je ko" balkanskog stripa, što je i jedan od razloga što sve više strip-teoretičara iz sve većeg broja zemalja "Vekovnike" ne naziva srpskim, već balkanskim serijalom. Drugi razlog je to što su "Vekovnici" sem u matičnoj Srbiji objavljivani ili je u pripremi njihovo objavljivanje u Rumuniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Češkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Grčkoj..., a skoro svaki crtač bi poželeo da se nađe na spisku sa najpoznatijim regionalnim autorima, koji su perjanice najvećih amerikih, francuskih i italijanskih izdavača.

- Zato je jedan od albuma u integralu posvećen svima onima koji su čitali "Vekovnike", a drugi svima onima koji su sarađivali na njima - izražava svoju zahvalnost autor višestruko nagrađivanog serijala Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024