PRAISTORIJSKA FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Posle restauracije prvi put se predstavlja javnosti boginja vinčanske kulture (FOTO)

S. Babović

01. 03. 2021. u 12:03

STATUETU staru oko 7.000 godina, otkrivenu na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca 12.avgusta, 2019.godine, javnost će sutra premijerno moći da vidi potpuno restauriranu i konzerviranu, kako je i izgledala kada je imala svoju obrednu funkciju u praistoriji.

ПРАИСТОРИЈСКА ФИГУРИНА СТАРА 7.000 ГОДИНА: После рестаурације први пут се представља јавности богиња винчанске културе (ФОТО)

Foto: S. Babović

Za ovo otkriće,kako su “Novosti” pisale, zaslužna je arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić, koja je u okviru zaštitnih istraživanja čiji je nosilac bio Narodni muzej u Kruševcu, pronašla stautetu.

Istoričar Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe, navodi da je u saradnji sa velikim brojem stručnjaka, primenjen savremen, multudisciplinarni pristup konzervaciji,kako bi se ovom važnom istorijskom artefaktu obezbedio najviši stepen zaštite.

- Uz veliku pomoć Ministarstva kulture i informisanja, u prilici smo da ove godine rekonstruišemo naš muzej ali i digitalizujemo statuetu sa Vitkova, a o tim, zajedničkim rezultatima, sačinjen je desetominutni film koji će premijerno biti prikazan na promociji u Domu kulture-navodi Ivan Brborić,direktor Zavičajnog muzeja Župe,koji je u međuvremenu dobio status ustanove zaštite.

Prva pronađenja boginja visoka 35 centimetara imala je praktično sve delove, osim jedne noge, i izvesno potiče iz perioda od 5.500 do 4.750 g.p.n.e, pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije.

-Iskop je praktično “presekao” jednu kuću,koja je bila dimenzija 6 sa 8 metara ili 6 sa 4 metra-predočila je za “Novosti” arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić,koja je radove izvodila u okviru provere terena pre uvođenja lokalne kanalizacione mreže..

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969.godine, na samo 50-ak metara od praistorijske kuće otkrivene 2019.godine, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture “Lejdi of Aleksandrovac” (Miladija), “Venus de Župa” (Ružica), “Madam de Vitkovo”(Grozdana),kao i venera - “Madam de Venčac”.Venere su 1991.godine bile deo Svetske izložbe muzeja “Tera Amata” u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Predstavljanju dosadašnjih rezulata i “premijeri” pronađene statuete prisustvovaće i ministarka kulture Maja Gojković.

OČEKUJU SE NOVA OTKRIĆA

NA lokalitetu Vitkovačko polje,na nekih četiri kilometra od Aleksandrovca, koje se trenutno prostire na 120 hektara,nađeni su i monumentalni žrvanj za mlevenje hrane,kao i ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike,koja je služila kao termička-tampon zona. Nova otkrića na teritoriji sela Vitkovo i Venčac očekuju se u okviru prvih ozbiljnih sistematskih istraživanja. Interesantno je da su pre dve godine među fragmentima nađeni i delovi još jedne stautete, a kako su “Novosti” objavile, utvrđeno je da otkriveni delovi (ruke, noge, do postolja), pripadaju još jednoj, zasebnj figuri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna