GODINA JUBILEJA I PROMENA: Konkurs za izbor novog upravnika Zadužbine Ive Andrića otvoren do 8. marta

D. Bt.

01. 03. 2021. u 11:55

U ČETRDESET petoj godini postojanja, zadužbina Ive Andrića raspisala je konkurs za novog upravnika pošto dosadašnji, dr Žaneta Đukić Perišić, uskoro odlazi u penziju. Konkurs je otvoren do 8. marta.

ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА И ПРОМЕНА: Конкурс за избор новог управника Задужбине Иве Андрића отворен до 8. марта

Arhiva

Na godišnjoj sednici UO Zadužbine (Miro Vuksanović, predsednik, Stojan Dabić, Dušan Kovačević, Goran Petrović, Stojan Đorđić, Sreto Tanasić, Radovan Beli Marković, Radovan Popović i Marko Nedić) usvojen je izveštaj o radu u minuloj i plan za ovu godinu. Konstatovano je da je Zadužbina uprkos velikim promenama izazvanim pandemijom korone, realizovala sve planirane projekte i vrata držala otvorenim za sve istraživače, prevodioce, izdavače, novinare. Odobrena su prava za 41 monografsko izdanje Andrićevih dela: 21 u Srbiji i 20 u inostranstvu - na engleskom, nemačkom, italijanskom, rumunskom, bugarskom, grčkom, turskom, japanskom, kineskom, korejskom i malajalam jeziku.

- Kako se ove godine navršava šest decenija od dodele Nobelove nagrade Andriću, Zadužbina planira da taj jubilej obeleži Svečanom akademijom, posebnim prilozima u časopisu "Sveske", kao i svečanim predstavljanjem knjiga Kritičkog izdanja dela Ive Andrića, koje je započeto 2016. Zadužbina će nastojati da kroz saradnju sa ministarstvima prosvete i kulture podstakne obeležavanje ove godišnjice u školama i bibliotekama - kaže za "Novosti" dr Žaneta Đukić Perišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović