KUSTURICA ODBIO KANDIDATURU ZA ČLANSTVO U SANU: Ne verujem u dobre namere Vladimira Kostića

Novosti online

28. 02. 2021. u 16:17

EMIR Kusturica odlučio je da odbije kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

КУСТУРИЦА ОДБИО КАНДИДАТУРУ ЗА ЧЛАНСТВО У САНУ: Не верујем у добре намере Владимира Костића

Foto Ž. Knežević

Pismo našeg proslavljenog reditelja SANU prenosimo u celosti:

“Prvo: Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju za književnost Srpske akademije nauka i umjetnosti na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slijep kod očiju pa da povjerujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju za književnost i kontrolu nad armijom akademaca u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcjenjujući istinu da su se stepenicama Akademije penjali, Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju. Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar(što ne znači da nisam arhitekta graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademci prije mene.

Treće: Predsjednik Akademije Vladimir Kostić je telefonskim razgovorom obavijestio odjeljenje za književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost, gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako ta su vrata otvorena vrijednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz nego njihovo djelo.

Četvrto: Ne vjerujem u dobre namjere gospodina Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje, ne samo od ćutljive većine u Akademiji, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava Akademije u vezi sa statusom i budućnosti Kosova i Metohije.”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

ANASTASIJI TRAČ TEŠKO PAO: Jelena otkrila u kakvom su odnosu