KROZ SLAVOLUK OD KNJIGA: Svečano otvorena renovirana najstarija srpska knjižara "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici

D. Bt. - D. B. M.

24. 02. 2021. u 22:40

NAJSTARIJA srpska knjižara "Geca Kon", koja se od 1901. nalazi u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, u sredu je i svečano otvorena posle renoviranja.

КРОЗ СЛАВОЛУК ОД КЊИГА: Свечано отворена реновирана најстарија српска књижара Геца Кон у Кнез Михаиловој улици

foto P. Milošević

Na ulazu posetioci su prolazili kroz maštovito napravljen slavoluk od knjiga, a unutra, na starim policama u novom sjaju, mogli su da pronađu željeni naslov od nekoliko hiljada ponuđenih knjiga.

Knjižaru koja je decenijama u vlasništvu "Prosvete", obnovio je "Službeni glasnik" na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji i zakupu koji je stupio na snagu novembra prošle godine.

- Želeli smo da, u duhu Gece Kona, ovo bude prostor gde svako može da prikaže svoju knjigu, pokaže i ponudi čitaocima. Hteli smo da ovo bude mesto po kojem će se opet prepoznavati Beograd - rekla je Jelena Trivan, direktor "Glasnika", podsetivši da knjižara nosi ime najstarijeg srpskog izdavača i knjižara koji je ubijen u Drugom svetskom ratu jer je bio Jevrejin.

TRADICIJA Izlog najstarije srpske knjižare, foto P. Milošević

Direktorka Trivan je istakla da je Geca Kon bio veliki knjižar, izdavač i mecena kod koga su najveći srpski književnici našli svoje mesto, zaštitu i prostor da izdaju svoje prve knjige.

- U godini kada je Geca Kon izdao najviše knjiga, to je bilo početkom 20. veka, on je objavio više od 200 izdanja. Danas najveći srpski izdavači u koje spada i "Službeni glasnik" su jedva stigli do tog broja - rekla je ona.

- Hteli smo da sačuvamo misiju Gece Kona. U knjižari, osim više od 40.000 primeraka knjiga svih izdavača, postoji i muzejski deo, gde su zaštićene Konove lične stvari, ali i deo gde će se održavati književne tribine.

foto P. Milošević

"Službenom glasniku" nijednog trenutka nije bilo važno da li će knjižara biti vraćena u restituciji ili ne. Nije nam bilo važno ni to što ulažemo novac u nešto što će možda biti u tuđem vlasništvu, rekla je Trivanova i objasnila:

- Važna je misija i ko god da preuzme knjižaru ona će ostati u spomen i na polzu naroda koji ovde živi. Sve drugo je nevažno u odnosu na ovo što smo uradili. Geca Kon nam je ostavio korene da ovo radimo, mi ostavljamo korene zajedno sa svim ovim ljudima nekom drugom da to radi. Sve što je uloženo je malo u odnosu na ono što ostavljamo.

KUTAK I EDICIJA

NA galeriji obnovljene knjižare jedan deo posvećen je Geci Konu: postavljen je sto za kojim je radio, pisaća mašina, kasa i vitrina sa knjigama. U znak sećanja na velikog knjižara i izdavača, "Službeni glasnik" pokrenuće ediciju koja će nositi njegovo ime, a koja će sadržati knjige o njegovom životu, kao i obnovljena stara i zaboravljena izdanja.

Direktor izdavačkog preduzeća "Prosveta" Branislav Vukasović podsetio je da ova kuća baštini tradiciju znamenitog knjižara i izdavača i da samostalno posluje već 76 godina:

- Kroz ovo vreme pretrpela je periode uzdizanja i padova. Nekada jedan od najvećih i najznačajnijih izdavača sa prostora bivše Jugoslavije od 2009. ostao je bez velikog dela imovine jer se prodavalo sve što se moglo prodati. Ugovor sa kupcem je raskinut, "Prosveta" je ostala devastirana, sa ogromnim dugovima. Posle poplave 2019. kada je voda ušla u knjižaru, "Prosveta" je dobila pomoć za obnovu od Ministarstva privrede.

USPEH Svetislav Basara, Jelena Trivan, Branislav Vukasović i Zlatica Đokić, foto P. Milošević

"Prosveta" će nastaviti sa aktivnostima za rešavanje vlasničkih odnosa za svoju imovinu, a zajedno sa "Službenim glasnikom" će nastaviti sa izdavanjem knjiga.

Knjižaru je otvorio pisac i urednik u "Službenom glasniku" Svetislav Basara koji je rekao:

- Pre četrdesetak godina u beogradskoj književnoj čaršiji važilo je pravilo: Smatraj da si postao književnik onog dana kada ti priča izađe u "Politici" i knjiga se pojavi u izlogu knjižare koja se onda zvala "Prosveta", a u stvari je bila knjižara "Geca Kon". Moja knjiga se prvi put pojavila u izlogu te knjižare 1985. godine. "Službeni glasnik" na izvestan način nastavlja posao koji je radio Geca Kon, objavljuje knjige koje ne donose samo materijalnu korist, već su i pravo duhovno bogatstvo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)