IGRE OKO PRIRODNJAČKOG: Šta stoji iza saopštenja zaposlenih da će kulturna ustanova izgubiti sadašnji status

D. B. M. - M. A. K.

24. 02. 2021. u 09:47

VIRTUELNU arenu kulturne javnosti juče je na noge podiglo saopštenje koje je kružilo društvenim mrežama, u kom se tvrdi da je Prirodnjačkom muzeju u Beogradu ugrožen 125-godišnji status samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete.

ИГРЕ ОКО ПРИРОДЊАЧКОГ: Шта стоји иза саопштења запослених да ће културна установа изгубити садашњи статус

Foto N. Fifić

Odnosno, preti mu da postane radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

- Pokušaji uspostavljanja dijaloga sa Ministarstvom kulture, kako bi se razjasnili razlozi i namere, nisu nailazili na odziv nadležnih - tvrdi se u ovom saopštenju iza kog stoje zaposleni u Prirodnjačkom muzeju, jednoj od pet prvoosnovanih institucija srpske kulture.

Milan Paunović, Foto A. Stevanović

Ova ustanova bi, kako strahuju, mogla da izgubi status samostalnog muzeja, "iako kao takav figurira u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, u nedavno raspravljanom nacrtu Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, ali i mnogim drugim dokumentima":

Foto M. Labudović

Foto V. Danilov

- Čini se da je ovakva zamisao doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme - zaključuje se u saopštenju.

PODRŠKA

ZAPOSLENIMA u muzeju je, kako su rekli, u toku jučerašnjeg dana stigla podrška SANU, odnosno lično predsednika Vladimira Kostića, profesora Biološkog fakulteta Željka Tomanovića i ostalih pradavača sa ovog, ali i Geološkog fakulteta. Uz kolege iz Prirodnjačkog muzeja stale su i esnafske organizacije, ali i nevladine organizacije za zaštitu životne sredine.

BOGATSTVO Dragoceni eksponati, Foto V. Danilov

Kojim bi se to konkretnim aktom ili odlukom, i kog državnog organa, Prirodnjački muzej pripojio Zavodu za zaštitu prirode, juče "Novosti" nisu uspele da saznaju iz ove institucije. Odgovor na isto pitanje nam nije stigao ni iz Ministarstva kulutre i informisanja.

Foto Prirodnjački muzej

Foto M. Labudović

- Ako se ispostavi da je tačna informacija da se Prirodnjački muzej pripaja Zavodu za zaštitu prirode, naši su izvori bili pouzdani, a više o svemu moći ću da kažem posle susreta sa Majom Gojković - rekao je kratko za naš list dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja.

Pored toga što će u toku današnjeg dana rukovodstvo muzeja razgovarati sa ministarkom kulture i informisanja i potpredsednicom Vlade, posle čega će verovatno više relevantnih informacija biti dostupno javnosti, za 13 časova, jedan građanski pokret zakazao je konferenciju za medije ispred Prirodnjačkog muzeja.

Nesporno je jedino da je 125 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)