"LUKJANOVA" MIRI KARANOVIĆ: BDP proslavilo 74. rođendan i dan teatra, uručene godišnje nagrade zaslužnim članovima umetničkog kolektiva

S. B. MILOŠEVIĆ

21. 02. 2021. u 12:20

BEOGRADSKO dramsko pozorište obeležilo je juče 74. rođendan, a glavna godišnja nagrada "Tatjana Lukjanova" (za višegodišnji doprinos ovoj kući i pozorišnom životu Srbije), otišla je u ruke Mirjani Karanović.

ЛУКЈАНОВА МИРИ КАРАНОВИЋ: БДП прославило 74. рођендан и дан театра, уручене годишње награде заслужним члановима уметничког колектива

Foto: Ž. Knežević

Dan pozorišta, obeležen je i sinoćnim premijernim izvođenjem predstave "Kišne kapi na vrelom kamenju" Rajnera Vernera Fazbindera, u režiji Juga Đorđevića.

Upravni odbor BDP (Aleksandar Stamatović, Snežana Kutrički, Nataša Marković, Milorad Damjanović i Petar Benčina), dodelili su godišnje nagrade, a glavna nagrada pripala je Mirjani Karanović za predstavu "Čitač". Njoj je "Tatjanu Lukjanovu" uručio Jagoš Marković.

- Beskrajno mi je drago zbog ove nagrade, jer je Lukjanova ostavila veliki trag kad je bila zrela glumica. Kad su me pozvali da igram u "Čitaču", sećam se da nisam mogla da dišem.

Brinula sam se kako će me kolege prihvatiti. Presrećna sam što sam upoznala reditelja Liješevića "za moju meru", koji me je pustio da budem ja. Zato sam srećna i ponosna što sam deo ovog repertoara - rekla je Karanovićeva.

"TEATRARIJUM"

KNjIGA "Teatrarijum", autora Save Radovića, člana ansambla, predstavljena je juče na dodeli nagrada i podeljena je dobitnicima. BDP je osnovano 1947. pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava, "Mladost otaca", u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20.februara 1948. godine.

Specijalna nagrada za umetnički doprinos pripala je ansamblu predstave "Ružni, prljavi, zli", autora Slobodana Obradovića, u režiji Lenke Udovički. Godišnja nagrada za umetnički doprinos pripala je Borisu Liješeviću, reditelju predstave "Čitač", koja je proglašena kulturnim događajem 2020. godine.

Mirjana Karanović, Foto: Ž. Knežević

- Hvala BDP što dokazuje da je pozorište živo, večno i potrebno. Hvala Miri Karanović što se uselila u moj život i celoj ekipi "Čitača" - naveo je Liješević.

Uz gromoglasan aplauz, ali i uz pesmu "Danas nam je divan dan", kolektiv BDP pozdravio je uručenje nagrade Srđanu Obrenoviću, za izuzetan doprinos u kreiranju imidža kuće.

PONOSAN NA SVE KOLEGE

DIREKTOR pozorišta Jug Radivojević kazao je da prošle godine na dodeli nagrada niko nije mogao da pretpostavi šta će im 2020. doneti.

- Imali smo četiri premijere uprkos pandemiji virusa korona, a tri su bile na listama najboljih prema ocenama kritičara. Nastavljamo da radimo još više i za ovu godinu planiramo 10 premijera! Hvala celom glumačkom ansamblu jer ste podneli veliki teret i rizik, jer ste na sceni bili gotovo nezaštićeni. Bili ste hrabri i ponosan sam na sve što ste uradili - naveo je Radivojević.

Priznanje za doprinos u razvoju scenske delatnosti uručeno je Vladimiru Radisavljeviću.

Dobrodošlica Branka Katić i Jug Radivojević, Foto: Ž. Knežević

Rukovodilac finansija Dejan Stojanović i ekonomista Željko Nikolić nagrađeni su za radni doprinos.

Od juče, kao nova članica ansambla zvanično je promovisana i naša proslavljena glumica Branka Katić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili