SPREMAN DA ZASIJA: Direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić najavljuje da će graditi kulturnu instituciju moćnih dometa

M. KRALj

20. 02. 2021. u 09:26

NEIZMERNO sam uzbuđena što ću Muzej savremene umetnosti voditi u jedno novo poglavlje njegovog razvoja i života.

СПРЕМАН ДА ЗАСИЈА: Директорка Музеја савремене уметности Маријана Коларић најављује да ће градити културну институцију моћних домета

Foto Tanjug

Ovo u prvoj izjavi, za "Novosti", kaže Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, koju je na sednici održanoj u četvrtak Vlada Srbije postavila za direktorku ugledne kulturne ustanove koju je kao Modernu galeriju, po ugledu na čuveni njujorški MoMA, 1958. osnovao Miodrag B. Protić.

- Radujem se izazovu koji je preda mnom kao i pred čitavim muzejskim kolektivom da zajedno gradimo novu reputaciju Muzeja i stvaramo instituciju moćnih dometa, snažni stvaralački centar koji će privlačiti raznoliku domaću i međunarodnu javnost - ističe sagovornica, koja je pre stupanja na čelo MSU, bila umetički direktor od osnivanja privatne beogradske galerije "Novembar". - Posle završenog ogromnog posla koji se ticao rekonstrukcije glavne muzejske zgrade a odnedavno i Salona muzeja u Pariskoj ulici, čini se savršeno spremnim da Muzej izađe u pravom svetlu i zasija svojim punim kapacitetom.

Da podsetimo da je, kada je izlagala svoj četvorogodišnji plan i program za razvoj MSU, pred članovima Upravnog odbora, krajem januara, Kolarićeva istakla šest strateških ciljeva. Među njima su: obrada i unapređenje kolekcije (u koju ulazi i revizija zbirke), razvoj programskog sadržaja, unapređenje ljudskih resursa, sklapanje dugoročnih partnerstava i saradnje, unapređenje sopstvenih sredstava MSUB. Za svaki od ovih ciljeva u programu je navela i indikatore uspešnosti njihovog ostvarivanja, što su još tokom razgovora zapazili članovi UO.

Oni su njen program izdvojili među nastupima četiri kandidata (za mesto direktora MSU konkurisali su i Nela Tonković, Slobodan Nakarada i Branko Popović) i obrazloženu listu poslali Ministarstvu kulture i informisanja, koja je potom, bez intervencija, prosleđena Vladi. U Upravnom odboru, koji je posle šest godina stanja v. d., sproveo konkursnu proceduru za izbor direktora do kraja, jesu Vladislav Šćepanović (predsednik), Svetlana Mitić, Nikola Kolja Božović, Aleksandar Leka Mladenović i Sanja Poštić.

RAZLIČITA ISKUSTVA

NOVOIZABRANA direktorka radila je i kao saradnik za kulturu u Gradskoj upravi Pančeva, a to telo je jedino, kako je rekla tokom predstavljanja, u to vreme imalo strategiju kulturnog razvoja. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, na katedri za istoriju umetnosti 2010. Kao nezavisni kustos organizovala je izložbe u zemlji i inostranstvu. Bila je selektorka i kustoskinja 17. Bijenala umetosti SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji, kao i izložbe "Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost" u Muzeju kineske umetnosti u Šangaju. Članica je odbora 58. Oktobarskog salona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri